Електронні сигарети не допомагають кидати курити – вчені


Використання електронних сигарет під час відмови від куріння не значно зменшує шанси кинути.

Такого висновку дійшли науковці Каліфорнійського університету Сан-Франциско (США) Стентон Гленц, Маргарет Кулик та Надра Ліша. Їх дослідження опубліковане у виданні American Journal of Preventive Medicine, пише УП

Вчені поділили піддослідних, які намагалися кинути курити, на три групи:Вони проаналізували результати опитування 12608 осіб із 27 держав-членів Європейського союзу та Великої Британії.

  • постійні користувачі електронних сигарет,
  • ті, хто користуються е-сигаретами, але рідко,
  • ті, хто взагалі не користуються цими гаджетами.

Їх дані дійсно підтверджують, що постійні користувачі електронних сигарет кидають курити частіше, ніж ті, хто користуються е-сигаретами рідше.

Однак, найшвидше відмовлялися від цигарок ті, хто вирішили покинути згубну звичку, але не переходили на електронні замінники.  

"Наш аналіз охопив усіх курців, включно з тими, хто не вживав е-сигарети. Ми порівняли, як вдавалось кидати курити цим трьом групам.

Ми виявили, що "постійні" користувачі електронних сигарет кидають курити частіше, ніж "непостійні", однак і ті, й інші кидають курити рідше, аніж люди, які не користувалися електронними сигаретами взагалі", – пояснює Стентон Гленц.

На думку науковців ці результати свідчать, що е-сигарети пов'язані з інгібуванням (сповільненням) процесу припинення куріння.

Описані результати, зокрема, піддають сумніву нещодавні рекомендації Державної агенції громадського здоров’я Англії (Public Health England), аби британські медичні заклади почали продавати електронні сигарети пацієнтам і створили зони для "паріння".

В Україні наразі ситуація з електронними сигаретами є неврегульованою, не існує навіть вікових обмежень для продажу цих пристроїв. За даними ESPAD, кожен п’ятий підліток в Україні вже пробував електронну сигарету.

Аби на законодавчому рівні врегулювати ринок електронних сигарет в Україні, необхідно прийняти законопроект №2820. Він передбачає контроль за використанням електронних сигарет відповідно до стандартів ЄС (директиви 2014/40/ЄС) та Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, запроваджуючи вимоги до маркування, вмісту та продажу електронних сигарет і заправних картриджів до них.