Енергетики застерігають прикарпатців не легковажити з вогнем у спеку


Спекотна погода та засуха підвищує ймовірність виникнення та поширення пожеж. Синоптики попереджають, що рекордна серпнева спека затримається, тому енергетики просять громадян бути пильними і не допускати виникнення пожеж поблизу ліній електропередач.

Згідно прогнозу синоптиків, на Україну наближається аномальна спека. А саме в такий період трапляється найбільше масових пожеж, що нищать не лише матеріальне майно, а ще й забирають життя.

Енергетики застерігають прикарпатців від спалення трави та розведення багать поруч з лініям електропередач та енергообладнанням. У АТ «Прикарпаттяобленерго» зазначають, що локальні підпали поблизу електрообладнання можуть завдати величезної шкоди, оскільки неконтрольований вогонь може перекинутися на дерев’яні опори, пошкодити енергоустаткування, призвести до нагрівання та обриву проводу. А це, в свою чергу, створює реальну загрозу ураження струмом і для людей, і для свійських та диких тварин, що перебувають поруч. Щорічно внаслідок пожеж гине і дістає травми значна кількість людей.

Якщо пожежа вже виникла – не панікуйте, телефонуйте за номером 101. Остерігайтеся високої температури, задимленості, обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів, падіння обгорілих дерев і провалів.

Пам’ятайте, гасити полум'я невеликих низових пожеж можна, забиваючи полум'я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами. Не допустіть вогонь до повітряних ліній електропередач та трансформаторних підстанцій.

АТ «Прикарпаттяобленерго» нагадує: при виникненні загрози пожежі в охоронній зоні електромереж слід телефонувати на цілодобову телефонну лінію компанії. Cаll-центр: 0 800 50 40 20 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів на території України).