Енергозбереження – це нова релігія: В Івано-Франківську розповідали, як економити


Сьогодні, 28 лютого в останній день зими в Івано-Франківську провели дискусію щодо енергоефективності.

До участі в дискусії запросили провідних фахівців з енергозбереження та енергоефективності на Прикарпатті, щоб вони розповіли настільки це є необхідним для кожного з нас, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Зокрема за словами директора науково дослідного інституту нової енергетики Максима Карпаша, метою сьогоднішньої дискусії є поділитися з молоддю інформацією щодо енергозбереження.

«Будемо говорити, як кожен може змінити свої звички. Наприклад, якщо у вас є індивідуальне опалення ,при якій температурі ви спите чи перебуваєте вдома? Для Європи звичним є температурний режим до 20 градусів удень, якщо ви дома, та 16-17о вночі. Для наших людей це незвично. Взагалі можна сказати, що в Європі енергозбереження - це нова релігія», - зауважує Карпаш.

Окрім того, науковець наголошує, що сьогодні є можливість значно заощаджувати комбінуючи опалення та використовуючи нічний тариф.

«Якщо старше покоління керується в енергозбереженні міркуваннями економії, то з молоддю потрібно шукати інші методи. Вони не завжди відчувають ціну грошей. Тож ми пояснюємо їм необхідність енергозбереження з точки зору екології та сталого розвитку», - каже Карпаш.

Також учасники дискусії обговорили програми з енергозбереження, які діють сьогодні в Івано-Франківську та області. Зокрема представники міської ради наголосив на Програмі підтримки впровадження енергозбереження (Теплі кредити).

«Передбачено 5 млн грн. для ОСББ для компенсації видатків на енергозберігаючі заходи (утеплення, придбання вікон). Для фізичних осіб є кошти передбачені урядовою програмою енергозбереження», - зауважив чиновник.

Також за словами представника виконкому, в 2015-16 роках був проведений проект модернізації освітлення в місті. Зокрема замінили 2264 світильники на світлодіодні.

Оскільки енергоефективність є дуже важливою для кожного з нас, учасникам дискусії розповіли про різні програми та кластери до яких можна долучитись, щоб впровадити свої ідеї.