ЄРЦ роз’яснює франківцям як відмовитись від їхніх послуг


Івано-франківське комунальне підприємство «Єдиний розрахунковий центр» проводить роз’яснювальну роботу щодо нового порядку визначення мешканцями управителя своїх багатоповерхівок.

Як відомо, Верховна Рада ухвалила Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Згідно нього усі власники квартир багатоквартирного будинку є співвласниками такого будинку, прибудинкової території та нежитлових приміщень у ньому і несуть відповідальність за утримання споруди, інформує прес-служба ЄРЦ

Закон не передбачає автоматичного припинення договорів про утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що були укладені раніше. Більше того, пункт 4 Прикінцевих та перехідних положень закону передбачає, що «послуги з утримання такого будинку надає суб’єкт господарювання, визначений виконавцем послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у багатоквартирному будинку до набрання чинності цим Законом» - до визначення співвласниками форми управління багатоквартирним будинком, але не більше року з дня набрання чинності зазначеним законом (тобто, до 1 липня 2016 року).

Після цього строку для будинків, що так і не визначились з управителем, його призначить Івано-Франківський міськвиконком.

За новим законом, управителем може бути фізична або юридична особа, у якої такі послуги вказані у видах діяльності. Тому, побачивши, наприклад, що в сусідньому ОСББ працює чесний і кмітливий голова, ви можете запропонувати цій людині пост керуючого вашим спільним господарством. Крім того, в Івано-Франківську відповідні послуги надають два комунальні підприємства – «Єдиний розрахунковий центр» та «Дирекція замовника», а також близько 40 приватних.

«Єдиний розрахунковий центр» розробив і розмістив на своєму сайті увесь комплект необхідної документації та інформаційних матеріалів для допомоги людям у реалізації свого права з визначення управителя. Крім того, виготовлені інформаційні листівки, які доставляються в помешкання.

КП «ЄРЦ» нагадує, що Закон України «Про особливості здійснення права власності за у багатоквартирному будинку» – це нові можливості, але й нова відповідальність та закликає до відповідального ставлення мешканців щодо своєї власності.