Фестиваль української колядки в Івано-Франківську знову зібрав шанувальників


На свято Собору Пресвятої Богородиці і св. Йосифа Обручника архієпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин відслужив архієрейську Літургію в храмі Царя Христа та відкрив і благословив IХ Міжнародний різдвяний фестиваль «Коляда на «Майзлях».

На фестиваль прибуло велике розмаїття церковних хорів, творчих колективів, ансамблів, духових оркестрів зі всієї України: Прикарпаття, Львівщини, Тернопілля та Одещини, Рівненщини, Хмельниччини, з Харкова, Києва, Волновахи, Попасної, Кривого Рогу. Також гостями цьогорічного пісенного дійства стануть колективи з Литви, Польщі, Румунії, пише Галичина. 

На Службі Божій настоятель монастиря отців василіян ігумен Йосафат Хаймик, ЧСВВ, виголосив Різдвяне послання митрополита Івано-Франківської архієпархії УГКЦ кир Володимира до духовенства, вірних та до всіх людей доброї волі. А по соборній молитві владика Володимир тепло привітав усіх присутніх у храмі та іменинників — Йосифів і Марій з Різдвяними святами й уділив усім Боже благословення словами: «Нехай Всемилостивий Бог благословить цю духовну молитву». Та зауважив, що фестиваль об’єднав не тільки віруючий люд України й із-за кордону, а й різні конфесії і віросповідання, і що кожного наступного року «Коляда...» на Прикарпатті збирає дедалі більшу кількість колективів і виконавців.

З Різдвяними святами привітав присутніх і міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, як один із промоутерів цього дійства. Він також відзначив, що «фестиваль з кожним роком набуває чимраз ширшого розголосу як в Україні, так і за її межами. І ми хочемо, щоби дедалі більше колективів відвідувало наше місто».

Особливо зворушили слова настоятеля монастиря отців василіян — господарів фестивалю. Отець-ігумен Йосафат Хаймик сказав: «Тисячі українських колядок — це той скарб, який ми маємо берегти і передати нашим дітям, а такі заходи, як наш фестиваль, — добрі нагода і засіб, щоби це зробити. Я переконаний, що наші діти продовжать духовні пісенні традиції, прославляючи Господа і нашу країну чудом Різдвяної коляди».

Прийдешньої неділі, 14 січня, на свято Василія Великого фестиваль завершиться святковою ходою від пам’ятника Іванові Франку до Вічевого майдану, де відбудеться гала-концерт. Нагадаємо, що торік понад 40 хорових колективів й ансамблів з України і чотири — з Литви і Польщі прославляли духовними піснями Народженого Христа і Різдвяні свята як у старих колядках, так і в їх модерних інтерпретаціях. Організатори переконані, що нинішнього року їх буде набагато більше. Такий здвиг аматорських і професійних хорів, ансамблів і вокалістів та виконання ними традиційних і сучасних колядок і щедрівок не залишать байдужими жителів і гостей міста. І що особливо приємно: різдвяний фестиваль «Коляда на «Майзлях» дає унікальну нагоду за тиждень ознайомитись із пісенним розмаїттям величезного пласту української духовної хорової музики