Фестиваль за фестивалем: три культурні події Коломийщини


2016 року коломияни на гості міста зможуть насолодитися трьома мистецькими святами і фестивалями у Коломийському районі. Ні для кого не є секретом, Коломийщина була й залишається “фестивальною Меккою”.

 Саме митці Коломийщини, шануючи батьківські традиції та мистецькі надбання своїх краян, з року в рік відтворюють, примножують, розкривають скарбницю національної духовності, пише Дзеркало Коломиї.

XIV Міжнародний фольклорно-етнографічний фестиваль «Коломийка»

Де: село Королівка

Коли: 24 липня

Одне з головних завдань Міжнародного фольклорно-етнографічного фестивалю “Коломийка” – відтворити в обрядах коломийку, яка і є обов’язковою для виконання усіма колективами-учасниками.

Фестиваль заснований Коломийським районним відділом культури 1989 року. Проводиться раз на два роки. Основним його завданням є розвиток та пошук різноманітних форм фольклору, звичаїв, традицій та обрядів краю, популяризація оригінальних автентичних творів, фольклорних колективів з різних регіонів України, пізнання етнографічних культур різних країн, виявлення самобутніх творчих колективів, окремих виконавців та майстрів декоративно-вжиткового мистецтва. Директорами І – ІХ фестивалю “Коломийка” був Богдан Клапчук, Х – ХІV –Людмила Федор.

Фестиваль має багату символіку, друковану продукцію, відеозаписи, сувеніри. У фестивальні дні діють різноманітні виставки, відбуваються конференції, презентації, етноігри тощо.

Нове дихання фестиваль отримав 2002 року (ювілейний Х фестиваль), який у часі збігся з Днем міста.

Два роки тому відбувся ХІІІ Міжнародний фольклорно-етнографічний фестиваль “Коломийка”. Тоді у ньому взяли участь фольклорно-етнографічні колективи з Білорусі, Канади – ансамбль пісні і танцю “Вітер” та хореографічний колектив “Сопілка”, з Росії і Молдови та колективи з різних областей України, в репертуарі яких зразки давнього українського фольклору та коломийки, а також майстри декоративно-вжиткового мистецтва.

Зазначимо, під час цьогорічного фестивалю буде встановлено рекорд масового виконання коломийки.

фестиваль7

Шістнадцять фольклорно-музичних подвір’їв «Гостинна Коломийщина» репрезентуватимуть побут, культуру, страви гуцульських, покутських сіл, лемківські традиції. Діятиме містечко майстрів, де можна не тільки придбати оригінальні сувеніри, а й узяти участь у майстер-класах.

Приємним дарунком для гостей фестивалю стануть виступи Наталі Фаліон та гурту “Лісапетний батальйон”; гуцула-хулігана Василя Мельниковича; народних артистів України Оксани Савчук та Івана Кавацюка (дует “Писанка”), Богдана Сташківа; заслужених артистів України Алли Кобилянської, Михайла Попелюка, Миколи Савчука, гурту “Дзвони”. Працюватимуть атракціони. Можна взяти участь в етноіграх і отримати цікаві призи. Гуцульсько-покутська забава запросить до танцю всіх, хто молодий душею.

 

Регіональний фестиваль автентичної карпатської кухні «Смачний Спас»

Де: село Спас

Коли: 21 серпня

фестиваль6

фестиваль2

Фестиваль проводиться за підтримки Коломийської РДА, райради та за ініціативи асоціації “Чиста флора”.

Родзинка фестивалю – популяризація обрядового хліба та страв через пісню, музику, танець, відтворення обряду; показ процесу приготування та дегустація страв.

Минулими роками на фестивалі репрезентували страви з цілої Франківщини, а також Угорщини, Польщі, Румунії.

У рамках фестивалю діє виставка-продаж меду та продуктів бджільництва з цілої України. Зауважимо, у 2010 та 2011 рр. фестиваль відбувся в с. Спасі, в 2012 р. – в Микуличині, 2013 р. – у Тлумачі. Цьогоріч він знову повернеться до Спаса.

Окрасою дійства стануть фольклорно-мистецькі подвір’я, які представлятимуть побут, мистецтво й неодмінно кухню кожного населеного пункту не лише Коломийського району, а й гостей фестивалю. Традиційно організовуються майстер-класи, виставки-продажі, цікава мистецька програма.

 

ІХ Обласний літературно-мистецький фестиваль ім. Квітки Цісик

Де: село Ліски на “Циганському горбі”

Коли: 3 вересня

фестиваль3

У Лісках поблизу залізниці, трохи далі від рампи, ще є залишок старого-престарого саду, обсадженого липами. Це – Цісикове обійстя.

Ініціатором і засновником фестивалю, який має статус “обласного”, є місцевий поет, член Національної спілки письменників України Ярослав Ясінський. Перший фестиваль відбувся за участі шести поетів. У рамках третього фестивалю було відкрито пам’ятник просвітителям і громадським діячам села Онисиму Кочію, Миколі Цісику, о. Івану Ісаїву. Під час п’ятого – урочисто відкрито й освячено меморіальну дошку видатному громадському діячеві села Онисиму Кочію на приміщенні школи (будівлі понад сто років). Планується відкриття пам’ятника Квітці Цісик (наразі триває збір коштів).

У приміщенні школи Ярослав Ясінський мріє створити Музей села. Таким чином, на його обійсті створюється центр історико-культурних об’єктів.

У різні роки на фестиваль приїжджали: двоюрідна сестра Квітки Цісик – Дарія Висоцька (Польща), двоюрідна сестра Квітки – Люба Цісик-Павлик з родиною (Нью-Йорк, США), троюрідні брати і сестри Ігор Цісик, Лідія Зень (Івано-Франківськ), Валентина Лукавецька (з родини Кочіїв).

Основою фестивалю є виступи поетів Івано-Франківщини, Львівщини, Тернопільщини, Київщини, Чернівців, а також мистецька програма за участю аматорських колективів Коломийщини та гостей фестивалю.