Фестивалі, реконструкції і майстер-класи: Чим "Давній Галич" заманюватиме туристів


Сьогодні, 1 березня, відбулась зустріч між представниками туристичних агенств, готелів та керівництвом національного заповідника «Давній Галич» стосовно співпраці у залученні туристів.

Як розповів заступник директора з наукової роботи заповідника Семен Побуцький, історичний туризм є дуже специфічна галузь, адже туристи хочуть не слухати, а бачити і торкатися.

«Тому ми вирішили запропонувати таку ідею як «Живий музей». Зокрема ми пропонуємо проведення різноманітних фестивалів, реконструкцій, майстер-класів та ін. Єдина проблема полягає в малій кількості туристів. Саме тому ми вирішили запросити до співпраці туристичні агенства та готелі», - каже Побуцький.

Також представник заповідника розповів готельєрам про заходи, які будуть проводитись найближчим часом. Зокрема, 23 квітня стартує фестиваль «Галицька брама», де будуть відтворені великодні звичаї і традицій Галичини. Організатори сподіваються, що в цьогорічному фестивалі представлять свої традиції всі чотири етнорегіони Прикарпаття.

Також вже два роки поспіль в Галицькому замку проводять історичний фестиваль-реконструкцію «Сальве лицарській звитязіі».

«Цьогоріч до фестивалю буде долучено багато клубів історичної реконструкції з Прикарпаття, Львова та інших міст. Минулого року туристи могли бачити реконструкції лицарських поєдинків, фотографуватися біля макетів гармат, а потім був залп з діючих гармат», - розповідає представник заповідника.

Не менш насичену програму для туристів пропонує і Музей етнографії заповідника. Зокрема, 15 квітня туристам покажуть, як освячували паску в Галичі. Також у квітні будуть проводити «Великодні фестини» з гаївками, хороводами, традиційними забавами та ярмарок. Протягом року музей етнографії планує проводити різноманітні майстер-класи з національних ремесел, театралізоване дійство до Зелених свят, свято меду на Спаса, Андріївські вечорниці.

Також в заповіднику "Давній Галич" є стародавня хата-гражда, відновлена корчма, проводять екскурсії та зйомки для молодят.

За словами Семена Побуцького, зараз пожвавилось відвідування туристів на 40%.

«Якщо раніше початок року був «мертвим» то зараз туристи почали їхати. Ми готові показати туристам те, шо вони хочуть. Тому просимо про співпрацю туристичні агенства та готелі.  Для початку пропонуємо заключити угоду на 10% комісію з вартості туру, яку повертаємось туроператору», - каже Побуцький.

Як запевнив під час зустрічі керівник трускавецього готелю Івана Скибака, вони зацікавлені у співпраці з "Давнім Галичем", адже хочуть створити новий маршрут через Стрий, Жидачів, Ходорів, Рогатин та Галич.

"В такий спосіб ми хочемо познайомити наших гостей з найкращими перлинами Галичини. Цей маршрут зможе чудово підкреслити давність нашої історії, якісь закономірності її розвитку і показати пам'ятки нашої землі. Зокрема туристів зацікавлять місце давньої столиці Галицько-Волинського князівства, розкопки та духовні реліквії. Тому Галич для нас є важливою сторінкою розвитку туризму", - каже Скибак.

Варто зауважити, що загальний п’ятигодинний тур по заповіднику коштує 700 грн/особа, для групи до 25 людей. Індивідуальні екскурсії коштують 100 грн. і вхід в музей 10 грн для дітей та 25 для дорослого.  Що стосується харчування то закладів біля заповідника достатньо, проте на майбутнє планується своя столова.

Вислухавши такі пропозиції від представників заповідника "Давній Галич", запрошені на зустріч готельєри і турагенства запевнили, що зацікавлені у співпраці і готові підписати договір.