Фінансисти франківського коледжу за «круглим столом» обговорили податкові зміни


Нещодавно в івано-франківському коледжі технології та бізнесу відбувся «круглий стіл» на тему: «Оптимізація діяльності підприємств в контексті змін до податкового кодексу України».

Вивчення податкової системи в Україні для студентів-третьокурсників коледжу – не новина. Адже вони вже знайомі з  порядком нарахування та сплати податків та зборів. Про це засвідчили їх змістовні виступи щодо справляння окремих податків. Однак, з останніми змінами, яких зазнало вітчизняне податкове законодавство, майбутні фінансисти ще не знайомі.

З податковими новаціями – 2016 їх ознайомила начальник відділу комунікацій Івано-Франківської ДПІ Галина Яремко. Вона розповіла студентам про зміни в оподаткуванні податку на прибуток; «зарплатних»  податків та внесків - податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску; майнових податків - податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податку з власників елітних автомобілів та земельного податку, акцизного податку з роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів тощо.

Майбутні фінансисти також ознайомились з новими критеріями, запровадженими для платників єдиного податку третьої групи, та збільшенням для них на один відсоток ставки єдиного податку.

Цікавим для студентів стало питання електронного адміністрування ПДВ та акцизного податку.

За «круглим столом» також велась жвава дискусія щодо використання платниками податків нових сервісів, що пропонує фіскальна служба, та квантових комп’ютерів, які значно розширять можливості щодо якісного адміністрування податків і зборів.

Після завершення виступу Галина Яремко запросила випускників коледжу на День відкритих дверей до міської ДПІ, адже в найближчому майбутньому їм доведеться відвідувати інспекцію в якості платників податків.