Фініш року: Прикарпатські медики знову без зарплати...


Уже не перший рік працівники багатьох прикарпатських закладів охорони здоров’я завершують у тривозі: коли ж нарешті їм виплатять заборговану зарплату? Власне, сумна картина дострокового вичерпання бюджетних призначень на цю статтю стає очевидною ще задовго до кінця року, бо їх обсяги, закладені в медичних субвенціях районам, значно менші від реальних потреб фондів зарплати лікарень.

 От і у 2017-му ситуацію з виплатою її медикам розглядали чи не на кожному засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики починаючи із квітня, а після того — і на сесіях облради, пише газета Галичина.

Тепер комісію спонукало знову повернутися до болючого питання те, що на сьогодні не виплатили заробленого за жовтень (є прецеденти, що навіть і за вересень) працівникам лікувально-профілактичних закладів Коломийського, Косівського, Рогатинського, Богородчанського, Городенківського, Снятинського, Верховинського, Тлумацького і Рожнятівського районів. Їм уже винні 134 млн. грн., без урахування сум зарплати за листопад і грудень. Оскільки ж бюджетних призначень для виплати її за ці два останні місяці року перелічені райони не отримають, то незабезпеченість відповідними коштами в області становить 298 млн. грн. 15 листопада Кабмін прийняв рішення надати нашій області стабілізаційну дотацію в сумі 46,4 млн. грн., також збільшив їй на 35,8 млн. цьогорічну медичну субвенцію шляхом розподілу нерозподілених видатків медичної субвенції для тих територій Донецької та Луганської областей, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження. Це, звичайно, обнадіяло працівників закладів охорони здоров’я, проте асигнування області додаткових коштів для вирішення їхньої зарплатної проблеми, як кажуть у Мінфіні, до кінця року більше не варто очікувати. Отож незабезпеченість коштами із Держбюджету на зарплату медикам залишиться — в сумі близько 216 млн. грн. Порятувати ситуацію можна лише завдяки максимальному залученню фінансового ресурсу районних бюджетів, перерозподілу з цією метою місцевими органами влади видатків, призначених на інші цілі. 

— Працюємо нині з райдержадміністраціями, їхніми фінансовими підрозділами, — сказала на засіданні профільної комісії облради перший заступник голови ОДА Марія Савка, — над тим, щоби спрямовувати на погашення зарплатних боргів перед медиками 90% вільних залишків районних бюджетів, які склалися на початок року, та коштів від перевиконання дохідної частини бюджетів. Недофінансування цієї захищеної їх статті до кінця року буде, але ми повинні все зробити для того, щоб воно було мінімальним. 

Наразі ж підхід у районах до залучення власного фінансового ресурсу для виплати заробітку працівникам лікувально-профілактичних закладів дуже різниться. Якщо у Снятинському і Богородчанському районах максимально спрямовують на це кошти з перевиконання дохідної частини бюджетів, то, скажімо, в Коломийському районі, як почули присутні на засіданні комісії від її голови Манолія Піцуряка, виділили на зарплату медикам лише 2 млн. грн. при значному показнику перевиконання — 14 млн. 

Усе ж в ОДА не втрачають надії на позитивну відповідь із Кабміну і підготували для розгляду на сесії обласної ради проект чергового звернення до центральних органів влади, народних депутатів від Івано-Франківщини про потребу в наданні області додаткової дотації для погашення зарплатної заборгованості перед працівниками бюджетних галузей. 

Депутатська комісія рекомендувала внести до порядку денного наступної сесії обласної ради також питання про перерозподіл видатків обласного бюджету в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених департаментові охорони здоров’я ОДА на 2017 рік, обговорити стан протипожежної безпеки в медичних закладах краю, що особливо актуально з огляду на недавню трагедію в Одеському спортивно-оздоровчому комплексі, коли у вогні загинули діти. За словами доповідачів — в. о. директора департаменту охорони здоров’я ОДА Миколи Стовбана і заступника начальника управління ДСНС Україні в області Віктора Іваницького, загрозливою є ситуація з протипожежним захистом і в багатьох прикарпатських медичних закладах різних рівнів: вони лише трохи більше як наполовину забезпечені справними вогнегасниками, не кажучи вже про системи автоматичної протипожежної сигналізації. Звичайно, проектування і встановлення таких систем, обробка дерев’яних конструкцій вогнетривким розчином, здійснення інших протипожежних заходів пов’язані з чималими фінансовими затратами, проте, наголошувалось на засіданні, треба невідкладно починати системну роботу в цьому напрямі. На думку депутатів, слід внести суттєві зміни в чинну галузеву програму щодо забезпечення пожежної безпеки лікувально-профілактичних закладів області на 2016—2020 роки або й розробити і затвердити нову таку програму.

Комісія запропонувала розглянути на сесії обласної ради, яка відбудеться 8 грудня, проекти програм розвитку і вдосконалення служби екстреної (швидкої) та невідкладної медичної допомоги в області на 2018—2022 роки і регіональної цільової програми розвитку донорства крові, її компонентів та виготовлення препаратів із них на 2018—2020 роки. Рекомендовано внести до порядку денного сесії питання про звіти й укладення контрактів з низкою керівників медичних закладів обласного підпорядкування. 

А одне з питань члени профільної комісії обговорили в присутності представників зацікавленого трудового колективу. Розміщений на сайті обласної ради проект рішення про припинення Снятинського дитячого будинку-інтернату занепокоїв його працівників. Як роз’яснив в. о. директора департаменту соціальної політики ОДА Віталій Яворський, відповідно до ст. 104 Цивільного кодексу України термін «припинення» може означати або цілковиту ліквідацію, або ж реорганізацію закладу. Він поінформував, що на сьогодні у згадуваному снятинському закладі із сотні підопічних — інвалідів з розумовими та фізичними вадами є лише 14 дітей до 18 років. Черги в дитячі інтернати на Прикарпатті немає, а от влаштування у психоневрологічні інтернати для дорослих потребують півсотні осіб. Керівник департаменту заспокоїв працівників дитячого інтернату: їхній заклад хочуть ліквідувати як юридичну особу, щоб натомість створити на його базі друге відділення Снятинського інтернату для дорослих або ж окремий такий інтернат. Отож не мають під собою жодного підгрунтя чутки, нібито приміщення, яке є обласною комунальною власністю, віддадуть під торговельний центр. Комісія із представників департаменту соціальної політики ОДА та депутатського корпусу обласної ради виїде на місце для вивчення стану справ в інтернаті, зустрічі з трудовим колективом і прийняття остаточного рішення щодо реорганізації цього соціального закладу.