Фортеця у Франківську потрапила до ТОП-25, які вражають своєю величчю


Деякі з них збереглись у первозданному вигляді, а від інших залишились лише руїни. Але всі вони вражають своєю величчю.

Зокрема серед найцікавіших старовинних фортець є і Станіславівська фортеця, пише Бліц-Інфо з посиланням на igotoworld.com.

Станіславівська фортеця в Івано-Франківську є прикладом оборонного спорудження середини 17 століття. Частина оборонного бастіону розташована в центральній частині міста.

Історія Станиславівської фортеці

Історія фортеці починається в 1662 році, саме тоді вона була закладена київським воєводою, польським магнатом і засновником Івано-Франківська Анджеєм Потоцьким. Автором проекту виступив Ф. Корассіні, який є автором таких знакових пам`яток Івано-Франківська 17 століття, як палац Потоцьких, костел Діви Марії і безлічі інших архітектурних перлин міста.

Примітно, що перші укріплення міста були виконані з дерева, але вони були настільки потужні, що змогли витримати турецьку облогу в 1672 році. Друге життя фортеця отримує в 1679-1682 роках, тоді під керівництвом архітектора К. Бенуа Станіславівську фортеця значно зміцнили. Тепер стіни були виконані виключно з каменю, висота їх досягала 10 м. По всьому периметру фортеці були вириті оборонні рови, а також земляні вали з вісьмома бастіонами. До наших днів дані укріплення не збереглися. Всі вони були розібрані за наказом австрійських властей в 19 столітті.

Що можна побачити у фортеці

В даний час вцілілі частини фортеці є туристичними пам`ятками Івано-Франківська. У казематах заново відреставрованої фортеці розташовується одна з головних галерей Івано-Франківська - «Бастіон». Рештки укріплення чудово вписуються в життя сучасного міста, тут розміщені місцеві бутики, магазини, сувенірні крамниці, кафе і ресторани. Для мешканців та гостей міста в торгово-розважальному центрі обладнана тераса для прогулянок. На базі галереї постійно проводяться різноманітні виставки картин, фотографій і скульптур.

Де знаходиться Станіславівська фортеця

Станіславівська фортеця розташована в самому центрі Івано-Франківська, поруч знаходиться кафедральний Воскресенський собор. До бастіону ведуть покажчики, так що знайти його не складе особливих труднощів. Над входом у фортецю розміщена велика залізна арка.

Також у переліку: Іванівський форт, Kам’янець-Подільський замок, Казарми Кам'янець-Подільської фортеці, Тараканівський форт (Тараканів), Аккерманська фортеця (Білгород-Дністровський), Більовська фортеця (Красноград), Київська фортеця, Ніжинська фортеця, Одеська фортеця, Озаринецька фортеця (Озаринці), Петрівська фортеця, Прилуцька фортеця  (Прилуки), Руїни Кодацької фортеці, Руїни фортеці Звягель (Новоград-Волинський),  Фортеця Ізмаїл, Фортеця Перемишль (Поповичі), Хотинська фортеця, Цитадель Батуринської фортеці, Чигиринська фортеця (Чигирин), Чинадіївська фортеця, Херсонська фортеця (Херсон), Фортеця Тягин (Тягинка), Фортеця Святої Єлисавети та Київські ворота (Глухів).