Фракції Івано-Франківської облради налаштовані на злагоджену роботу


На початку грудня депутати Івано-Франківської обласної ради сьомого скликання вперше зібрались на сесію.

Галичина поцікавилась у новообраних депутатів їхніми враженнями та очікуваннями від роботи в облраді

Василь ГЛАДІЙ:
— Найперше хочу привітати всіх колег з початком роботи обласної ради нового скликання і подякувати всім, хто прийшов на вибори, зокрема тим, які віддали свої голоси за ВО «Батьківщина». Ми докладемо максимум зусиль, щоб виправдати довір’я наших краян. 
Перше засідання сесії обласної ради 
7-го скликання оцінюю позитивно. Як відбувалася підготовка до сесії? Голова облдержадміністрації після виборів ініціював зустріч керівників обласних організацій політичних партій з приводу майбутнього формату діяльності обласної ради. Таких зустрічей, на яких були керівники обласних партійних організацій,  відбулося декілька. Ми обмінялися думками з приводу дати проведення сесії, формування нової обласної ради. Крім того, відбувалася наша зустріч у форматі підготовчої групи, де ми також обговорювали тему проведення першої сесії і деталі початку роботи обласної ради нового скликання. На цих зустрічах ми чітко поінформували, що «Батьківщина» готова до співпраці з усіма політичними силами, які пройшли в обласну раду. «Батьківщина» жодним чином не співпрацюватиме з Опозиційним блоком та іншими сателітами Партії регіонів. Позаяк в івано-Франківській обласній раді таких нема, то ми готові до співпраці з усіма політичними силами. Це перше. Друге. Ми повинні пам’ятати, що обласна рада делегує повноваження облдержадміністрації. Так написано в законі про місцеве самоврядування в Україні. На нашу думку, якщо головою обласної ради був би представник БПП «Солідарність», йшла б мова про узурпацію влади на Прикарпатті. Адже якщо проаналізувати склад керівництва наших облдержадміністрації і райдержадміністрацій, то це повна монополія БПП «Солідарність». Неправильно було б, якби в області узурпувала владу одна політична сила. Тому ми висловили думку про те, що головою обласної ради повинен бути не представник БПП «Солідарність». Була заява БПП «Солідарність» про консолідацію всіх зусиль в обласній раді, яку ми повністю підтримуємо. На сесії було висунуто одну кандидатуру на голову облради. Позаяк інших кандидатур не було, виглядало, що всі консолідувалися і хочуть працювати спільно. На моє здивування, за голову обласної ради проголосувало 53 депутати. Тоді ми зрозуміли, що заяви — це одне, а реальність трохи інша. Можливо, не всі знають, але новий голова обласної ради після свого обрання зібрав представників усіх фракцій і сказав, що готовий співпрацювати з усіма, проте з огляду на результат голосування за кандидатуру на голову обласної ради пропонує на заступників представників «Батьківщини» і «Волі». 
А «Солідарність» опинилася в меншості тому, що її представники самі себе туди загнали. Про якусь більшість чи меншість взагалі не було мови. Ми прагнули і робитимемо все для того, щоб в обласній раді ніякої меншості не було. Будемо працювати спільно на користь громади області. «Батьківщина» хоче працювати саме в такому руслі.
Микола ПАЛІЙЧУК:
— Перше засідання першої сесії обласної ради пройшло цілком нормально, відповідно до закону. Обрано керівництво ради — і голова, і заступники отримали більшість голосів депутатів, що дозволило їм приступити до роботи. А те, що найбільша фракція опинилася в меншості, схоже, є свідченням того, що її представники не захотіли брати участі в обранні керівництва. Як відомо, вони планували очолювати обласну раду або отримати посаду щонайменше першого заступника. Проте і голова облдержадміністрації, і всі його заступники, і керівники райдержадміністрацій є представниками партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Тому думаю, що баланс влади буде збережено. і обласна рада, і адміністрація спільно розв’язуватимуть проблеми області.
Ми не підписували жодної коаліційної угоди. Я знаю, що представникам «Самопомочі» також було запропоновано високу керівну посаду в обласній раді. Але вони добровільно відмовилися, і це їхнє рішення. Немає жодних застережень і до БПП,  який не захотів брати участі в голосуванні. Хто заборонив «Солідарності» висувати своїх кандидатів на голову облради? Це було їхнє рішення. Багатьох депутатів від цієї партії я добре знаю і поважаю, тому вірю, що з ними в раді буде конструктивна співпраця заради розвитку області.
Щодо формату більшості. Ті вимоги, які висувала «Солідарність», були неприйнятними для інших. Також принциповою є позиція «УКРОПу» — не співпрацювати з тими політичними силами, які систематично порушували закон. і це я озвучував під час виборчої кампанії. У БПП так чинили починаючи від формування виборчих комісій, більшість яких очолювали їхні представники. Дуже мене обурила їхня поведінка щодо недотримання гендерної квоти при формуванні списку. Ми, наприклад, включили до списку понад 30 відсотків жінок. А Блок Петра Порошенка проігнорував закон. Також кандидати від БПП, державні службовці, використовуючи державні кошти, вручали у школах сертифікати на 30 тисяч гривень тощо. Вони тепер кажуть, що об’єднаймося і будемо разом працювати. Я їм відповідаю: «Чому ви всіх кандидатів не об’єднали, коли вручали ключі від автобуса на Верховинщині, а тільки один кандидат приїхав?! і це були бюджетні кошти!» Станьте чесними, і ми готові до співпраці з вами. Вони представлені у виконавчій гілці влади на сто відсотків. Тому є баланс. Їхня політсила може контролювати керівництво обласної ради, а ми — адміністрації.
«Порошенківці» навіть наступного засідання можуть з нами голосувати, і будуть у більшості. Також не факт, що чотири фракції, які брали участь в обранні керівництва обласної ради, будуть одностайними в голосуванні. Але як керівник фракції «УКРОП» робитиму все для того, щоб перед прийняттям рішення ми домовлялись і в сесійну залу приходили зі сконсолідованою позицією. Вважаю, що немає причин для того, аби робота в обласній раді була не злагодженою.  
Ігор ДЕБЕНКО:
— Установче засідання Івано-Франківської обласної ради пройшло, як на мене, достатньо організовано, загалом конструктивно, особливо якщо порівнювати з аналогічними сесіями, що відбулися не лише в інших регіонах, а й окремих районах нашої області, де депутати протягом двох, а то й більше засідань не могли дійти згоди, узгодити власні позиції. 
Сподіваюсь, що протягом усієї каденції депутатам, незалежно від їх партійної/фракційної належності, вдасться зберегти налаштованість на роботу, предметне вирішення проблем області, напрацювання перспективних проектів. Для цього, як на мене, є всі передумови, зважаючи на кілька аспектів. По-перше, за підсумками виборів відбулося значне оновлення депутатського складу, його омолодження. По-друге, зросла його фаховість. і, по-третє, що не менш важливо, чинний склад обласної ради є більш політично структурованим і менш строкатим за партійною належністю. 
Тепер щодо більшості та обрання керівництва обласної ради. Чотирьом фракціям — «Батьківщині», «Свободі», «УКРОПу» та «Волі» — шляхом взаємних консультацій наразі вдалося досягти чіткого узгодження позицій як у питанні обрання керівництва, так і в аспектах реалізації першочергових завдань розвитку місцевого самоврядування. 
Певну роль, і цю тему, наскільки мені відомо, порушували на спільних міжпартійних нарадах представників усіх шести політичних сил, представлених у раді, відіграло побоювання можливості зосередження і виконавчої, і представницької влади в області в руках однієї політсили, а з другого боку, спостерігалась певна непослідовність. Висловлю навіть припущення, що якби «Солідарність» та «Самопоміч» таки підтримали кандидатуру Олександра Сича, про що вели мову безпосередньо перед сесією, претендуючи на одну з керівних посад, він був готовий оголосити перерву до п’ятниці для подальших спільних консультацій. Застережень щодо подальшої співпраці з представниками цих фракцій у спільній роботі на благо області немає. Ми прагнемо вибудовувати конструктивні відносини. Уже нині, працюючи над проектом рішення обласної ради про створення постійних комісій та їх персонального складу, ми намагаємося максимально враховувати побажання всіх фракцій, вивчаємо пропозиції. Ми готові до співпраці й сподіваємось на неї. 
Знаючи Олександра Сича, працюючи з ним упродовж тривалого періоду, можу сказати, що він є досвідченим управлінцем, який вміє консолідувати. Навіть під час попередньої каденції, коли в складі ради були представники Партії регіонів, її сателіти, керівництво обласної ради, займаючи діаметрально протилежну політичну позицію, все ж демонструвало повагу абсолютно до всіх депутатів як до обраних громадою уповноважених представників. Вони на рівні з іншими входили до складу комісій обласної ради, президії тощо. Це, своєю чергою, дозволило напрацювати з виконавчою владою такий механізм відносин, який без особливих проблем дозволяв вирішувати питання на користь усієї області, а не на догоду окремих її представників чи партійних бонз. 
Виборчий процес закінчився, і сьогодні всім необхідно засукати рукави і працювати, а не займатись політиканством, популізмом чи взагалі ігнорувати роботу сесії, як це з невідомих причин, на жаль, сталося уже на установчій сесії. 
Тарас ВИНОГРАДНИК:
— Усі наголошують, що потрібно розвивати область, то навіщо наперед вішати ярлики... Мені, наприклад, не сподобалась у цьому контексті фраза: «треба відійти від політиканства». То кажіть, хто займається політиканством. Коли ви наголошуєте, що ми маємо бути відповідальними, то скажіть, хто не відповідальний. Якщо ми не голосуємо так, як інші фракції, то це не означає, що маємо звітувати перед ними. У нас є свій виборець, який надав перевагу нам, тому ми повинні йому звітувати. 
Щодо першої сесії, то я задоволений її проведенням. Все пройшло спокійно, толерантно, з дотриманням закону і регламенту, було проведено попередні консультації. 
Щодо новоствореної більшості. На першій зустрічі керівників обласних організацій партій наша політична сила запропонувала усім угоду про політичне партнерство. Ми запропонували і текст угоди, і які потрібно внести зміни до регламенту та ін. Тобто ми максимально конструктивно до цього підійшли. Але, на жаль, нас не підтримали.
Більшість в обласній раді — ситуативна. Адже попереду дуже багато рішень, які потрібно спільно приймати для розвитку області. Ми всі — вихідці з Прикарпаття, тому маємо дбати про його розвиток. Тут не може бути опозиції. Для прийняття рішень потрібна більшість. 
Щодо обрання голови обласної ради. У нашої політичної сили немає упереджень. Але в нас є своя точка зору. Нам не подобається таємне голосування, пакетне голосування. Ми проти голосування за кандидатури без обговорення. Але коли треба було затверджувати протокол голосування, ми проголосували «за». 
«Самопоміч» в обласній раді буде конструктивно працювати. Ми бачимо себе як зв’язок між владою і виборцем. Це й буде в основі нашої діяльності. Ми вперше в політичному середовищі. Ми всі пройдемо екзамен на зрілість для досягнення мети, а мета — це розвиток області. 
Вважаю, що робота в обласній раді для всіх буде важкою, оскільки нині суспільство по-іншому ставиться до народних обранців. Вимоги дуже високі. А життя, на жаль, не стає кращим. Наше завдання — належно виконувати свої депутатські обов’язки і доносити до відома прикарпатців максимум інформації про те, що робить обласна рада. 
Ольга ГАЛАБАЛА:
— Нині складається враження, наче живемо в 2010 році, коли ще нема Революції гідності, немає війни, відбулися звичайні вибори до обласної ради, і всі політичні сили вже місяць ділять посади. Насправді нині є два світи. Один — це той, який живе війною, коли люди отримують 1200 грн. пенсії, а платіжки за газ —2500 грн., люди, яким абсолютно байдуже, хто там ділить якісь посади. Їм важливо, щоб не було гризні в обласній раді, щоб вона нарешті стала органом влади, яка візьме відповідальність за область. Прохання до колег — припинити ділення посад і повернутися в той, інший світ, в якому людям нині дуже важко. У політичної партії «Воля» є бажання трохи по-іншому будувати політику в області. Щодо посад в обласній раді, то наша позиція дуже проста. Ми всі маємо статус депутата. Якщо хтось перший заступник, заступник голови обласної ради, керівник чи секретар комісії, то це означає всього-на-всього, що у нього трохи більше відповідальності і набагато більше часу, який потрібно приділяти цій роботі. Ми маємо в цій обласній раді дати можливість працювати кожному депутату, продукувати не політичні заяви, а рішення для області.
Позиція «Волі»: ми підтримуємо співпрацю з усіма політичними силами в обласній раді, оскільки в нас нема ні Опозиційного блоку, ні «Нашого краю», ні іншої непатріотичної сили. Ми підтримали «Батьківщину» в тому, що представник БПП не може бути головою обласної ради, що в нас не може бути узурпації влади однією політичною силою. Також наша політична позиція пояснюється тим, що упродовж виборчої кампанії з боку партії влади був тиск на наших партійців, відкритий підкуп.
В обласній раді маємо визначити засади і принципи нашої роботи, регламент і конкретні справи, які ми хочемо разом зробити. Далі нам потрібно буде лише знаходити найкращі рішення щодо розв’язання якихось конкретних проблем. Тут не може бути опозиції в принципі. 
Остап ДЗЕСА:
— Місцеві вибори відбулися на Прикарпатті демократично, організовано, з дотриманням українського законодавства і міжнародних стандартів, тому мені дивно слухати про якийсь тиск. Вони стали одними з перших, коли фактично не було зафіксовано порушень на виборчих дільницях. А щодо шкільних автобусів, то ключі від них вручили там, де є віддалені села, там вони дуже потрібні. А кандидат у депутати міг їхати туди, його б ніхто не відганяв. Це просто нагнітання ситуації. Якщо був тиск, то є для цього суди. Що стосується висловлювань про узурпацію влади, то це підміна понять. 
Ольга ГАЛАБАЛА:
— Коли ми говоримо про тиск, то в нас є три державні службовці — в соцзахисті Косівського району, в Рогатинській РДА, працівник відділу облдержадміністрації, на яких чинили тиск і під час виборів спонукали писати заяви на звільнення. Це питання нам вдалося врегулювати з допомогою народних депутатів. Перед голосуванням за кандидатуру на голову обласної ради також з нашими чотирма депутатами зустрічалися представники БПП, які декому погрожували звільненням з державної служби, іншим були ще якісь пропозиції.
Василь ГЛАДІЙ:
— Справді, під час виборчої кампанії на наших кандидатів від «Батьківщини» здійснювали тиск представники БПП «Солідарність», які працюють у виконавчій владі.  і про це потрібно говорити.
Тарас ВИНОГРАДНИК:
— На сході є прислів’я про те, чому жінки там мовчать. Насправді вони знають вагу та силу слова. Як на мене, люди інколи під час дискусій заговорюються, не надають значення тим чи іншим словам. Я всіх закликаю до спільної праці задля розвитку Прикарпаття.