Франківці до середини квітня можуть долучитися до розподілу міського бюджету розвитку


Сьогодні, 25 березня в Івано-Франківську відбувся круглий стіл «Учасницьке бюджетування як шлях до розподілу бюджетних коштів громадянами».

Ініціаторами цього заходу є ГО "Поступовий гурт франківців" та аналітичний центр «CEDOS», інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Загалом, запрошені гості розповіли, що собою являє бюджет участі та де він діє. Окрім того заступник директора департаменту фінансів Черкаської міськради Тетяна харенко поділилася досвідом впроваження цієї системи у своєму місті.

За словами представника аналітичного центру «CEDOS» Івана Вербицького, бюджет участі дає змогу залучити до розподілу бюджетних коштів місцеве населення різних категорій, тобто це участь виключених. Окрім того люди починають перевіряти, як виконується той бюджет до розподілу якого вони долучились. Наступною перевагою цього бюджету є спільна робота людей і влади ,яка сприяє вирішенню "невидимих" проблем. Адже нам важко зрозуміти з якими проблемами стикаються інші, але якщо ми їх запитаємо то зможемо допомогти.

Загалом є дві основні моделі: обговорення і голосування. Саме варіант голосування діє у Польщі і зараз запроваджується в Україні.

"Тут головне не гроші, а те що люди долучаються до вирішення питань міста. Варто зауважити, що самого голосування недостатньо, протрібно говорити між собою і довіряти один одному", - зауважив Вербицький.

Про проблеми з якими стикнулися при запровадженні бюджету участі у Черкасах, розповіла Тетяна Харенко.

За її словами цей бюджет потрібен щоб створити ефективний механізм взаємодії населення і влади. Протягом минулого року три міста: Черкаси Чернігів і Луцьк запровадили у себе бюджет участі.

Загалом процес залученнямешканців до розподілу бюджету виглядає так:

  • Визначення ініціативної групи
  • Визначення моделі
  • Інформування та консультування жителів
  • Збір пропозицій
  • Оцінка ініціатив
  • Прийняття рішення
  • Виконання відібраних ідей

Вимоги до проектів: вартість до мільйона гривень, підтримка не менше 10 людей, реалізація протягом року, питання повинне належати до відання міської ради, вік автора від 18 років і має проживати у місті.

Що ж стосується можливих проблем, то Тетяна Харенко звернула увагу на рекламну кампанію. Чим більша рекламна кампанія тим краще.

За словами чиновниці найбільше проектів стосувалося департаменту освіти і гуманітарної політики та ЖКГ. Окрім того Харенко розповіла, що голосування за проекти проводилося два тижні через інтернет і в паперовому вигляді. Варто зауважити, що електронним голосуванням більше користувалася молодь паперовим старші люди. 

Як розповіла секретар Івано-Франківської міської ради Оксана Савчук,  у нас вже все готово, щоб мешканці долучалися до розподілу бюджету.

"Конкурс проектів уже розпочався. До 15 квітня всі ініціативні громади зможуть прийняти в ньому участь. На цей рік виділено 500 тисяч грн., щоб люди змогли зреалізувати свої творчі ідеї. До мене вже підходили люди і запитували, як це зробити. Ідеї є різні від духовних до благоустрою. Нам би хотілося, щоб більше людей долучилося до цього", - зауважила Савчук. 

Всю інформацію стосовно умов участі, вимог до проектів і самої заявки можна дізнатися на сайті міста, або в 108 кабінеті МВК.