Франківці створили робота, який рятуватиме поранених воїнів на полі бою


Сьогодні, 20 липня в Івано-Франківську презентували проекту «Ангел» від групи ентузіастів, які називають себе науково-виробничим об’єднанням «Валар».

Куратор проекту «Ангел» Ольга Климків розповідає, що автономний робот, який надає першу допомогу пораненому на полі бою, повідомляє його стан і місцезнаходження, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Він має вигляд жорсткого обтічного пластикового корпусу з конструктивними елементами всередині, які забезпечують необхідні маніпуляції в рані. Робот може конролювати стан солдата протягом всього часу перебування його у його спорядженні. Система безконтактних датчиків відстежує дихання, частоту серцевого скорочень, тиск крові, стан збудження ділянок мозку.

У комплекті робота ріжучі інструменти для доступу до рани та її обробки, кілька мікро шприців із знеболюючим. Також є кілька спеціальних джгутів та комплект препаратів для ін'єкцій.

Планується, що кожен солдат матиме на собі компактне обладнання, яке в разі чого само знаходить рану та щось там ремонтує до появи медиків.

Довідково: «Валар» - група науковців, інженерів, військових з Івано-Франківська, яким просто цікаво винаходити неординарні речі: медобладнання, нелетальну зброю і т.д.