Франківці зустрічатимуть Новий рік біля штучної ялинки за півмільйона гривень


Цьогоріч головною новорічною красунею в Івано-Франківську буде штучна ялинка, ціною у 562 тисячі гривень.

Щоправда вона виглядатиме як жива та буде вогнестійкою. Про це у розмові з кореспондентом Бліц-Інфо повідомив директор КП «Івано-Франіквськміськсвітло» Віктор Синишин.

Як відомо, нещодавно на сайті публічних електронних закупівель Prozorro відбувся тендер. Загалом на торги подали три пропозиції, а саме,  ТОВ "Люм'єр Україна" – воно подало найменшу цінову пропозицію – 380 тис. грн., ТОВ торгово-промислова компанія "Сігнус" запропонувало ялинку за 565 тис. грн. та ПП "Ялинка України" – 562 тис. грн. Саме остання пропозиція здобула перемогу у торгах.

Синишин зазначає, що відхилили найдешевшу пропозицію, оскільки вона не відповідала технічним вимогам.

«Ми прописали стовбурову ялинку – це ялинка у якої є стовбур, а від неї йдуть гілки хвої. Тож відхилили каркасну ялинку, бо це будується каркас і зверху просто обшивається хвоєю. Тобто, вона зовсім не подібна на ялинку», - зауважує чиновник.

За його словами, досвід встановлювати штучну ялинку є у сусідньому Тернополі.

«За вісім років вони лиш додатково витратили сім тисяч гривень, аби докупити маленькі гілочки, бо десь загубили», - додає посадовець.

До слова, минулого року окрім Тернополя штучні новорічні красуні були в Херсоні. Запоріжжі, Полтаві, Чернігові та Житомирі.

Штучна ялинка, яку повинні встановити в Івано-Франківську буде заввишки 18 – 20 метрів та вагою до 4 500 кг.

«Ялинка розрахована на те, що простоїть десять років, а то й більше. Вона має форму, адже ті, що встановлювали раніше не мали рівної симетричної форми тож приходилось до неї прив’язувати гілки з іншої ялинки, а її також потрібно було зрубати. Завдяки штучній ялинці ми збережемо природу. Ще один плюс – це те, що ялинка виконана з негорючої хвої. Тож вона не загориться через необережне поводження з вогнем чи феєрверк», - запевняє Віктор Синишин.

Чиновник додає, що ялинку планують встановити до 19 грудня. Синишин роз'яснює, що за системою Prozorro термін оскарження конкурсу минає 5 грудня. Тож якщо не буде оскарження результатів 6 грудня мають заключити угоду. А вже після того протягом 5-7 днів буде доставлена новорічна красуня. А змонтувати ялинку планують до трьох днів.