Франківців запрошують на фестиваль-дослідження «Сеанс Міського Сканування»:


Реєстрація на фестиваль відкрита до 9 липня. Подати заявку на участь можуть всі охочі, незалежно від роду діяльності чи місця проживання.

Фест — це нон-стоп воркшопи на 12 локаціях по всьому Івано-Франківську, які проведуть запрошені урбаністи, архітектори, музиканти, садівники, соціологи, фотографи із 7 країн світу. «Сеанс Міського Сканування», який спільно з партнерами організовує платформа «Тепле Місто», триватиме з 12 по 20 серпня 2017 року.

В Україні прийнято рівнятись на Захід, а майже будь-яка західна практика — чи то організація парковки, чи славнозвісні євроремонти з євровікнами — сприймається як беззаперечне добро. Проте багато хто на Заході, навпаки, вважає, що саме Україна — країна відкритих можливостей, власних ідей, які варто було б запозичувати до Європи. Тому тема фестивалю — «Рольові моделі»: на воркшопах ми досліджуватимемо український міський образ життя, спробуємо відділити його від запозичень та сформувати нові дієві рольові моделі. Це розумна заміна бездумно скопійованим практикам, які в Україні ніколи не працюватимуть так, як працюють у Лондоні, Відні чи Берліні.

На фестивалі немає жодного однакового воркшопу, хоча всі вони — про місто і для нього. Наприклад, воркшоп Яни Шпачинської (гурт Zapaska) та Михайла Якимчука (Кам’янець-Подільський) — музичний, про звуки на закинутій залізничній станції Бистриця. Воркшоп урбаністів Анни Добрової та Дмитра Ісаєва (Київ, Відень) — погодний, про те, як місто діє за різних метеоявищ, та які альтернативні простори можна створити у місті, щоб у нас більше не виникало бажання ховатись від дощу.

Марта Ферретті та Франческо Кампаньярі (Верона, Італія) створюватимуть колективний сад в одному з районів Франківська, намагаючись знайти чи побудувати у жителів емоційні прив’язки до того, що знаходиться у довколишньому просторі.

Анна Балаж (Манчестер, Будапешт) разом з групою досліджуватиме декомунізацію на прикладі франківського аеропорту: як змінились його функції та сприйняття з часів відкриття і донині.

Фотопроекти, дослідницький кемпінг на міських озерах, реновація закинутих локацій, відновлення франківських двориків, дослідження ринків, історичних пам’яток, промислових зон — у серпні учасників чекає багатопрофільна та цікава робота.

Зареєструватись на фестиваль можна тут (https://www.metalab.space/css-festival), розширені описи воркшопів є на офіційній сторінці фестивалю у Facebook (https://www.facebook.com/IvanoScanning). Учасниками можуть стати науковці, культурологи, соціологи, архітектори, урбаністи, садівники, дизайнери, митці, фотографи, відеографи, інженери, студентська молодь.