Франківцям на замітку: Передати показник лічильника газу допоможе мобілка


Колись, ще десь у 80-х роках минулого століття, відомий письменник Юліан Семенов, до речі, «батько» культового в СРСР Штірліца, написав в одному зі своїх творів фразу про те, що за допомогою телефона можна зробити все, крім дітей. Хоча тоді ми й уявлення не мали про мобілки та їх практично безмежні можливості.

Нині ж навіть важко собі уявити, як ми могли обходитись колись без телефона, котрий завжди із собою, без можливості будь-якої миті знайти потрібну інформацію в інтернеті, без електронних книжок, соціальних мереж і т. д. Звичний уже для нас мобільник є незамінним не лише для спілкування та розваг, а й для вирішення цілком прикладних завдань. Таких, наприклад, як комунальні платежі, пише Галичина

Ще донедавна здавалось, що альтернативи контролерам, котрі раз на місяць, або з іншою періодичністю навідуються до помешкань українців для того, аби зафіксувати показники лічильників на тепло, воду, електроенергію чи газ, немає. Однак чимало прикарпатців нині користуються іншими способами передачі даних про показники своїх лічильників надавачам комунальних послуг. Моя знайома Оксана розповідає, що уже віддавна користується можливістю вносити показники лічильників за допомогою «персонального кабінету», який зареєстрований на інтернет-сторінках енергетиків та газовиків. Процедура ця доволі проста, особливо для тих, хто звик користуватись комп’ютером чи телефоном, і складається з кількох кроків. Споживачеві потрібно зареєструватися, ввести номер особового рахунка, фактичні показники лічильника. Це зручно ще й тому, каже Оксана, що є можливість самостійно контролювати свої витрати, побачити, скільки родина споживала тих чи інших послуг протягом певного періоду чи у такий самий місяць минулого року, а відтак — вирішити, на чому можна зекономити. Так само за допомогою сучасних пристроїв можна і розрахуватися за спожиті комунальні послуги. Достатньо у цьому ж «персональному кабінеті» ввести суму до сплати, а також дані платіжної картки. Після того платіж буде зараховано на особовий рахунок споживача.

Хоча, звичайно, не всі нині готові платити за послуги через платіжні термінали чи інтернет з використанням платіжних карток. Однак навіть можливість передати показники лічильника з допомогою новітніх технологій може значно полегшити життя споживачів. Зокрема, нещодавно ПАТ «івано-Франківськгаз» впровадило нову послугу для передачі показників приладу обліку. Відтепер надсилати дані можна за допомогою СМС-повідомлення на короткий номер 7104. Це, як вважають газопостачальники, не лише зекономить час клієнтів, а й зробить їх обслуговування швидким та комфортним. 
Як повідомила прес-служба ПАТ «івано-Франківськгаз», у повідомленні потрібно вказати номер рахунка та показник лічильника у форматі: ХХХХХХХХХХ YYYYY, де ХХХХХХХХХХ — 10 цифр особового рахунка, YYYYY — показник лічильника (до 
5 цифр). Між даними особового рахунка і показником потрібно ввести пробіл. Після відправлення повідомлення споживач автоматично отримує відповідь: «Ваші показання прийняті та оброблені. Дякуємо». Якщо клієнт отримав відповідь «Невірний формат», це означає, що дані, які він надіслав, вказані некоректно. Йому треба їх перевірити та повторити спробу.

Газопостачальники також нагадують, що передати показники лічильника споживач може будь-яким зручним для себе способом: через особистий кабінет на сайті компанії, зателефонувавши до контакт-центру чи до абонентського відділу свого районного відділення УЕГГ.

Знімати показники лічильника газу має споживач щомісяця на 1-ше число. А передавати дані за попередній місяць потрібно з 1-го по 5-те числа поточного місяця. У такий спосіб споживач може бути впевненим, що сплачує саме за той обсяг газу, який він використав.