Франківцям на замітку: Що робити, аби не платити за недоотримане тепло


Опалювальний сезон в Івано-Франківську розпочався, а деякі його жителі досі не отримали тепла в оселі. Однією з причин затримки його подачі є те, що система теплопостачання вимагає розповітрювання батарей на верхніх поверхах.

Якщо їхні мешканці не хочуть цього робити, через них, відповідно, потерпають ті, хто живе поверхами нижче.  А за опалення все ж потрібно сплачувати. Що робити у випадку, якщо через незалежні від споживача причини тепла так і не отримали, пише ЗК

«Справа в тому, що жителі верхніх поверхів, де у квартирах на батареях є крани для розповітрення, зобов’язані це робити щоразу, коли починається опалювальний сезон, – пояснює заступник директора КП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Ігор Угриновський. – Це, насправді, займає лише декілька хвилин часу. Але, як і щороку, маємо зараз ситуацію, коли у деяких будинках такі жителі або відсутні, або не хочуть нічого робити. Тому, щоб було соціально справедливо проведене нарахування плати за теплопостачання, використовуємо, перш за все, будинкові лічильники спожитого тепла. Таким чином, розраховуємо плату поквартирно, згідно із площею помешкання. Отже, при  нерівномірному розподілі тепла розраховуємо, як саме повинні платити ті, хто його недоотримав».

Для того, щоб отримати перерахунок абонентської плати за теплопостачання у випадку, якщо його не отримали вчасно, необхідно звернутися в аварійну КП «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Далі – у відділ звернень, чи зайти на сайт підприємства і скласти заяву відповідного зразка.

«Ми розглядаємо усі такі заяви і працюємо згідно з їх першочерговістю та важливістю, – додає Ігор Угриновський. – Реєструємо і вирішуємо, куди саме спрямувати майстрів. Звичайно, спочатку туди, де без тепла залишаються навіть цілі будинки чи під’їзди. Маємо декілька бригад фахівців, які діють якомога оперативніше. Майстри фіксують, коли почало подаватися тепло у ті чи інші помешкання, після налагодження його подачі. А ми, в свою чергу, проводимо перерахунок плати. Кому за кожний окремий пропущений день, кому повідсотково, якщо у якійсь з кімнат батареї все ж гріли, до прикладу, у ванній. Отже, основне для жителів – зареєструватися вчасно, щоб наші фахівці мали реальну картину того, коли квартира почала опалюватися».

У так званих екстремальних випадках, коли не вдається розповітрити батареї у квартирах на верхніх поверхах, балансоутримувачі будинку повинні звернутися у правоохоронні органи для примусового потрапляння до таких квартир. Такі випадки теж були.