Франківцям на замітку: Як оминути радіоактивну чорницю?


Літнє різномаїття ягід - це можливість отримати заряд корисних речовин та вітамінів необхідних для здоров’я людського організму. Їх смак та яскравий колір – також частина позитивного впливу на самопочуття.

Однак, щоб позитив не перетворився на  прикрі чи небезпечні наслідки і у своїх намірах оздоровитися Ви не натрапили на ягоди з небезпечним рівнем  радіонукліди необхідно бути уважними та обізнаним при виборі ягід.  Особливо актуальним питання безпечності, зокрема радіологічної,  є для чорниці (афинів). Причина – у радіологічному фоні  території на якій вона зростає. З огляду на те, що для деяких сільських місцевостей збір ягід – мало не єдина можливість для заробітку, особливо в північних областях України,  люди збирають чорницю не враховуючи при цьому  як природного радіологічного фону ( в залежності від  геологічної будови конкретної території), так і вже утворених в результаті діяльності людини радіаційних плям. Чому зі всіх ягід особливо про проблеми з радіологічною чистотою є в чорниці? Це пояснюється особливостями цієї ягоди – тонка зовнішня оболонка дає можливість   легкого радіаційного ураження, адже цезій ( один з елементів який саме і формує радіаційний фон ) – водорозчинний, тому легко переходить з грунту в рослини. Чим це небезпечно? Потрапляючи в організм, радіоактивні речовини накопичуються в нашому організмі, а ми їх не відчуваємо. З часом вони вражають кісткову тканину, призводять до хімічних порушень у клітинах. Відтак, збільшують ризик виникнення онкологічних захворювань.

Ризик «зустрітися» з радіоактивною чорницею  є які у пересічних покупцях на ринках, так і у підприємців-заготівельників, які здійснюють експорт ягід у Європу. Зокрема, протягом останніх двох тижнів до випробувального центру ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» звертаються підприємці, які закуповують чорниці великим партіями.

Результати радіологічних досліджень придбаної ними продукції засвідчив про різний рівень радіологічних показників  чорниці в залежності від її географічного походження, зокрема, чорниці закуплені у Ворохтянському напрямку мали  так звані фонові показники на рівні 15-30 бекерелів на кілограм (при максимально допустимому рівні 600 бекерелів), в той час як чорниці , закуплені  на Волині – вже мали радіаційний фон на рівні максимально допустимого з певними відхиленнями у більшу чи меншу сторону. Чим це може бути небезпечно? Для дорослої людини така концентрація (за умови відсутності певних хронічних захворювань) не стане критично отруйною, однак  може негативно позначитись на самопочутті і сприяти накопиченню радіоактивних речовин в організмі.

Постає питання як ж у цій ситуації бути пересічному покупцю. Адже в межах підприємницької діяльності заготівельники мають змогу здійснювати певні контрольні дослідження. А пересічний покупець який бажає придбати кілька літрів ягід для власного оздоровлення навряд чи  буде здійснювати їх лабораторні дослідження. Перш за все - сподіватися, що пощастить і ви натрапите на екологічно чистий продукт - не варто. Поширена практика – шукати людей по яким видно, що вони дійсно збирали ягоди десь у гірській місцевості. Це також є абсолютно ненадійний метод, оскільки навіть у такій ситуацій лишається неврахований фактор природного радіаційного фону. Адже радіаційні плями можуть мати «мозаїчний характер» і різнитися в одному і тому ж лісі. Найпростіший і найточніший варіант – придбання ягід, які були опротестовані в латораторії на ринку і мають відповідний  лабораторний висновок. 

            Також зауважимо, що великі партії саме радіоактивної чорниці на офіційних базарах  чи великих ринках не продаються, їх переважно збувають стихійною торгівлею біля ринків.

Візуально оцінити радіологічний рівень ягід – практично не можливо, однак, ви зменшите ризик  обрати сумнівні ягоди якщо  оберете ягоди однорідного темного кольору, середнього розміру, сухі, з рівною поверхнею. Якщо при детальному розгляді ви виявите сизий наліт, то будьте впевнені – така ягода недавно зірвана і не була перемішана в різних ємностях.                                    

ДП «Івано-Франківськстандартметрологія»