Франківцям радять, як діяти при виявленні підозрілих предметів


Помітивши підозрілий пакунок чи предмет, залишений без нагляду і який ззовні нагадує вибухонебезпечний пристрій, в жодному разі не чіпайте його. Відійдіть на безпечну відстань, обмежте рух інших громадян біля предмету та обов’язково повідомте про свою знахідку у поліцію.

Не підбирайте кинутих речей, якими б привабливими вони не були, у них можуть бути закамуфльовані вибухові пристрої (у пластикових банках, стільникових телефонах тощо).

На вулиці не бийте ногами предмети, щолежать на землі. Характерні ознаки, які вказують на можливу наявністьвибухових пристроїв у підозрілому предметі:

- підозрілі обставини появи предметів – сумок, пакетів, коробок, металевих іскляних ємностей тощо, залишених без догляду власниками в даному місці і в даний час.

- підозрілі обставини появи щойно поштукатурених або свіжопофарбованихмісць на стінах, свіжоскопаної ділянки землі або купи сміття на шляху проходження;

- наявність у предметів характерного вигляду штатних боєприпасів, учбово-імітаційних, сигнальних, освітлювальних, піротехнічних виробів;

- наявність очевидних деталей, які приводять вибухові пристрої в дію(елементи живлення, тумблери, кнопки, таймери, проводи тощо);

- звук роботи годинникового механізму з підозрілого предмета;

- наявність у предмета запаху бензину, газу, розчинника, а також іншиххімічних речовин;

- наявність електроприводів (антен, мобільних телефонів), світловоду, якиймигтить або безупинно горить;

- наявність диму, який виходить із предмета;- наявність у дверях (вікнах) будь-яких сторонніх предметів, закріплених до них шнуром, проводом аболипкою стрічкою.

Якщо виявлений предмет, на вашу думку, не повинен перебувати в цьомумісці і видався вам підозрілим, не залишайте його без уваги.

На усі без винятку повідомлення поліція забезпечить оперативне реагуваннявідповідних служб, зокрема, вибухо-технічної служби поліції та подбає про безпеку людей.