Франківська єпархія УПЦ МП хоче повернути собі земельну ділянку на Чорновола


Земельна ділянка та нежитлові приміщення по вулиці Чорновола, 6 уже давно стали яблуком розбрату між виконавчий комітетом та місцевою єпархією УПЦ МП.
Кілька місячні судові баталії за приміщення колишнього дитячого садка завершилися на користь церкви. Тепер черга дійшла і до землі. Так що боротьба може розгорнутися із новою силою, адже мова йде про 0,18 га землі буквально у самому центрі Франківська, пише Побудовано.

Ділянку та приміщення колишнього дитячого садка по вулиці Чорновала, 6 єпархія орендує ще з 2006 року. В будівлі новий власник облаштував молитовний будинок та канцелярію. За договором, дія оренди мала припинитися, коли єпархія побудує поруч нову церкву. Та досі про будівництво нічого не чути.

Рік тому місцева влада вирішила повернути орендоване майно та відновити на вулиці Чорновола, 6 дитячий садок. Почала із земельної ділянки площею 0,1898 га, на якій знаходиться орендоване церквою приміщення.

9 липня 2016 року міська рада своїм рішення передала ділянку у постійне користування Департаменту освіти та науки. Територія відноситься до категорії земель громадської забудови, а її цільове призначення визначено «для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти».

Ділянка на кадастровій карті 

Після землі черга дійшла і до приміщень. Міський голова Руслан Марцінків направив лист до УПЦ Московського патріархату з проханням повернути місту орендоване нею комунальне майно по вулиці Чорновола, 6. Церква вимоги місцевої влади не виконала, так що остання звернулася до суду.

Спочатку Господарський суд Івано-Франківської області відмовив у позові виконавчому комітету Івано-Франківської міської ради про розірвання договору оренди на приміщення у по вулиці Чорновола, 6  з Івано-Франківською єпархією УПЦ.

У свою чергу місто подало на апеляцію, і вже в листопаді 2016 року Львівський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу виконавчого комітету щодо розірвання договору оренди нежитлових приміщень з єпархією.

Остання звернулася до суду вищої інстанції. Відтак, у лютому 2017 року Вищий господарський суд України задовольнив касаційну скаргу Московського патріархату та скасував постанову Львівського апеляційного господарського суду.

Судові баталії щодо приміщень по вулиці Чорновола,6 продовжилися навесні. Виконавчий комітет подав заяву до вищого судового органу України про перегляд постанови Вищого господарського суду від 6 лютого 2017 року. Та Верховний суд України відмовив у допуску справи до провадження, тим самим поставивши крапку у багатомісячній судові тяганині на користь УПЦ московського патріархату.

Тепер після перемоги у судах, Івано-Франківська єпархія УПЦ вирішила повернути собі земельну ділянку, яку минулого року міська рада віддала у користування Департаменту освіти. Мова йде про згадану вище територію площею 0,1898 га, яке церква просить передати «для обслуговування молитовного будинку та канцелярії Єпархіального управління».  

Вже цього тижня на засіданні виконавчого комітету розглядатиметься питання про надання дозволу єпархії на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

В обґрунтування свого звернення, церква посилається на договір оренди нежитлових приміщень від 20 грудня 2006 року. Також додається постанова Вищого господарського суду України від 06.02.2017 року, ухвала Верховного суду України від 17.03.2017 рок та рішення міської ради від 22.12.2015 року, яке постановило вилучити зі схеми розташування культових споруд території на вулиці Чорновола, 6.