Франківська майстриня: Творчість для жінки – це розкриття її сексуальності


Психолог та майстриня Іванна Бардас займається скрапбукінгом - виготовленням та оформленням сімейних або особистих фотоальбомів, а також створює аксесуари на весілля, вироби з фетру.

Іванна народилася у Калуші, тут пройшли її дитинство та юність. Зараз  з чоловіком та сином Юліаном проживає в Івано-Франківську.  У Калуші часто проводить  тренінги. Іванна переконана: реалізовуючи свої таланти, ми наповнюємо своє життя змістом, пише Kalushnews.city

Основною моєї діяльністю є робота психолога, але найчастіше саме під час рукоділля  обдумую статті з психології чи теми для лекції. І вважаю, що  одне одному не заважає.

Існує думка, що людина народжується абсолютно талановитою, але в процесі зростання більшість талантів губиться в океані нестачі часу. Як психолог, я рекомендую своїм клієнтам віднайти той острів свого таланту, який буде пристанню для їхньої втомленої від повсякденності душі. Адже тіло має більше можливостей для відпочинку, а душа потребує пошуку і реалізації закладених задатків.

Ще в дитинстві я зрозуміла, що творчість закладена в мені генетично. Майже кожен член моєї родини є надзвичайно творчою та креативною особистістю. Мій дід, тато і сестричка – художники. Дід полюбляв відтворювати репродукції, тато захоплюється живописом, а сестра – абстракціоніст. Бабуся все життя шила одяг для дітей, сусідів та клієнтів у ательє. В дитинстві мама завжди вишивала, в’язала, чи плела макраме. Зараз вона захоплюється вишиванням бісером. Подарувала мені і сестрі по вишиванці.

В моїй кімнаті завжди було багато  ниток для в’язання чи вишивання, різнокольоровий папір, різні намистинки та ґудзики.  Це швидше нагадувало творчий безлад, але я знала, що мені все згодиться. Серйозно займатись рукоділлям я почала декілька років тому. Захоплювалась різними видами: амігурумі, квілінг, кардмейкінг; робила топіарії з кави та штучних квітів.

Моїми першими клієнтами були подруги. Вони просили оформити зал в кафе чи офіс, зробити вітальні листівки чи коробочки для подарунків. Пізніше коло клієнтів збільшилося до міжобласних масштабів. Мої вироби є у Києві, Львові, Рівному та навіть в США.

Не раз доводилося робити вироби вперше. Клієнти питали чи можу я зробити щось подібне до того, що зображене на фотографії, яку вони висилали. І я робила, але завжди додавала щось своє. Якщо не знала з якого боку підійти до замовлення, то інтернет завжди був у поміч.

Якби мене запитали чим я можу безперервно займатись, то я б не замислюючись відповіла: «креативити». Не одну ніч просиділа за шиттям чи склеюванням коробочок. Якщо замовлень багато (як от було перед новорічними святами), то працюю вдома до самого вечора, а інколи і  до ночі. Правда, обов’язково роблю перерви для спілкування з сином чи чоловіком.  Буває так, що чоловік допомагає з деякими замовленнями. Особливо тоді, коли мені потрібна думка збоку чи коли треба чоловічої допомоги. Для нього важливо почувати себе невід’ємною частинкою моєї творчості. Також мої рідні є першими критиками моїх виробів. Я завжди прислуховуюся до їхньої думки.

Найбільше в цій роботі мені не подобається дві речі: обмеження в часі і коли не розрахувала кількість матеріалу і доводиться знову бігти в магазин. Одного разу в мене було замовлення для франківського глянцю. Замовили виготовити імітацію пляшечки духів. На жодній моїй сторінці ви не знайдете фото з цим виробом, оскільки я була дуже не задоволена результатом, а часу, щоб переробити в мене не було. Клієнтам сподобалося, не раз зверталися з новими ідеями, але я знала, що це не зовсім те, що я бачила в своїй уяві. Як каже мій чоловік: «Це лише ти знаєш, як все має бути і тому прискіпуєшся.»  

Більшість моїх клієнтів – це люди, з якими я вже співпрацювала. Вони знають мою техніку, стиль і швидкість виконання. Ці ж люди мене рекомендують своїм друзям чи замовляють щось таке, чого я ще не робила, бо знають, що для мене кожне нове замовлення – виклик самій собі.

Творчість для жінки – це розкриття її сексуальності. Хтось може подумати: «Яке це має відношення одне до одного?» А я відповім, що велике. Жінка проявляє себе через вміння бути творчою в будь-яких ситуаціях. Розкриваючи себе, вона досягає гармонійного поєднання жіночності і внутрішньої наповненості.