Франківська обласна лікарня переводить санітарок в штат прибиральниць


Медична галузь ступає на шлях реформування. І зрозуміло, що це тягне за собою багато різних змін. Одна з таких ланок, яка потребує перегляду, - це велика кількість в лікарнях некваліфікованих працівників, серед яких молодший медичний персонал – санітарки.

«Раніше ці посади були актуальними, - говорить заступник головного лікаря ОКЛ з медсестринства Наталія Ружило. - Кількість медичних сестер була меншою і в обов’язки санітарки входили частково й функції по догляду пацієнта. У реформах ми рівняємось до європейських та американських стандартів, тому вважаємо, що догляд за хворим має здійснювати кваліфікований працівник, тобто дипломована медична сестра». 

Питання медсестринського догляду є великим розділом в програмі навчань майбутніх спеціалістів в медичних коледжах, серед них – як допомогти немічному пацієнту: як його нагодувати, помити, перестелити йому ліжко, переодягнути, допомогти йому з туалетом. І саме цим повинна займатись кваліфікована медсестра, а не санітарка, пише прес-центру Департаменту охорони здоров'я.

За словами Наталії Ружило, в Україні, на жаль, питання догляду за хворим практично випало з роботи штатних працівників медичних закладів, оскільки з кожним роком збільшується інтенсивність роботи та навантаження на медичних працівників, у лікарнях районних та обласних скорочується час перебування хворого, відбуваються їх швидке поступлення та виписка.  При цьому кількість медичних сестер залишається на тому ж рівні, що і десятки останніх років. Тому догляд за важким чи лежачим пацієнтом припадає на плечі родичів. 

Окрім цієї причини та через недостатню кількість бюджетних коштів на виплату зарплати працівникам, адміністрація обласної клінічної лікарні вирішила оптимізувати роботу лікувального закладу через перегляд доцільності перебування молодших медичних працівників-санітарок на роботі вночі.

«Ми добре розуміємо, що вночі ніхто з працівників не миє приміщення, не проводить генеральне прибирання та не годує хворих. То чи правильним буде платити  зарплату працівникові за те, що він вночі спить на роботі?» 

Як зазначила заступник з медсестринства, з 1 квітня обласна лікарня переводить санітарок в штат прибиральниць і з цього дня вже не буде найменувань «молодша сестра перев’язувальна», «молодша сестра процедурна» чи «молодша сестра палатна». Повністю змінюється їхній графік роботи – з нічних чергувань тільки на денні. 

Чергування молодших сестер – прибиральниць проходитиме через день і триватиме з 8.00 години ранку до 8.00 вечора. Проте в важких відділеннях, там де відбувається  поступлення ургентних хворих, а також  в операційних, пости санітарок в нічний час поки-що збережені.

Через те, що в країні нема системи навчання щодо прибирання лікувально-профілактичних закладів, керівництво планує створити на базі двох відділень ОКЛ – опікового та судинної неврології тренінгові центри, які спеціалізуватимуться на підготовці прибиральниць.  

«Прибирати також треба вміти і знати з чого його починати в медичному закладі, - додає Наталя Степанівна. – Адже, лікарня – це об’єкт підвищеної інфекційної небезпеки і кожен рух прибиральниці повинен бути підкріплений наказом, алгоритмом чи інструкцією, який стосується епідеміологічного режиму».

Заступник головного лікаря переконана, що такі зміни принесуть тільки покращення роботи закладу і комфортнішого перебування хворого в лікарні.