Франківська поліція: «Загалом класно!»


Івано-Франківськ призвичаюється до появи на вулицях нових патрульних – місто стало 10-м в Україні, де почала працювати поліція. Присягу 208 молодих чоловіків та жінок склали ще 31 січня.

На площі біля облдержадміністрації вони пообіцяли служити українському народові, захищати його права, свободи і безпеки. Нагадаємо, що у Львові нова патрульна поліція працює вже з серпня минулого року, а в Тернополі щойно почалися навчання тих, хто пройшов конкурсний відбір і дві сотні поліцейських після вишколу вийдуть на вулиці міста не раніше як наприкінці квітня, пише Збруч

Відбір у Франківську нову поліцію був тривалий і жорсткий: у жовтні минулого року ввійти до числа правоохоронців зголосилося 5 тисяч 352 особи. Врешті відібрали трохи більше як дві сотні охочих, конкурс був 27 до 1.  

Особливістю тутешньої навчальної програми відібраних до нової поліції стало впровадження занять з безпеки дорожнього руху та практичної їзди на автомобілях «Toyota Prius». Ініціював новацію місцевий активіст та засновник волонтерського проекту «Vision Zero для України» Віктор Загреба, який має на меті звести до нуля смертність на дорогах України. Лекції проводили у парі з київським колегою Костянтином Скіпором. Майбутні патрульні схвально віднеслись до цієї ідеї, адже їх колеги з інших міст вперше сідали за кермо автомобілів лише під час першого патрулювання. Франківська нова поліція виїхала на дороги вже підготовленою. Затрати на підготовку були незначними – близько 12 тисяч гривень, які пожертвували небайдужі громадяни міста, а тренери працювали з майбутніми поліцаями на волонтерських засадах. За словами Загреби, Франківськ став експериментальним майданчиком для таких навчань. В подальшому розробляється програма навчання водійським навикам та правилам дорожнього руху для інших міст.

Однак уникнути водійських ексцесів у перші ж дні роботи поліції така підготовка не допомогла: 7 лютого в Івано-Франківську трапилася перша дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля нової патрульної поліції. Патрульний здавав назад і не помітив авто, яке з'явилось раптово. У результаті – незначні подряпини. ДТП оформили належним чином і склали протокол на патрульного, який свою провину не заперечував.

Очолив Івано-Франківську патрульну поліцію Дмитро Міхалець, знаменитий своїм надзвичайним зростом – його 2 метри 20 сантиметрів дозволяють носити статус найвищого полісмена в Україні. Дмитро має 26 років, родом з Хмельницька. Він був  активним учасником Євромайдану та членом Самооборони. До переїзду у Франківськ обіймав керівну посаду в новій патрульній поліції Києва.

Дмитро Міхалець

Протягом перших днів роботи найбільше повідомлень отримують нові патрульні поліцейські щодо ДТП. Кількох порушників зупиняли у стані алкогольного сп’яніння, виписали штрафи, вилучили документи та передали до суду, який вирішуватиме подальшу долю таких водіїв.

«Коли поліція вийшла на вулиці, люди почали вибирати трохи меншу швидкість руху авто, адже проблискові маячки мають превентивну функцію. Так, воно заважає, світить в очі, але водій призупиняється і таким чином убезпечує себе та інших учасників дорожнього руху», - пояснив Міхалець.

За порушення правил зупинки і стоянки в центральній частині міста патрульні зазвичай виписують постанови (штрафи), а там, де авто порушників суттєво заважають руху транспорту, евакуюють машини на штрафмайданчик. «В нас немає пріоритету – чи це суддя, чи це прокурор, чи співробітник іншого правоохоронного органу, - не важливо! Ми будемо працювати з усіма на рівні», - запевнив Міхалець.

Більшість людей схвалюють такі радикальні методи, оскільки безкарність порушників ПДР вже дістала багатьох мешканців міста. Водії ж обурюються, мовляв у центрі недостатньо місь для паркування, а щоб сплатити штраф та простій на штрафмайданчику, сума набігає немала. Однак, це не зупиняє патрульних. За тиждень вони евакуювали близько двох десятків автомобілів. А щоб привчити водіїв до порядку знадобиться трохи часу.

«Якщо ви суттєво порушили ПДР і автомобіль суттєво заважає руху пішоходів та автомобілів, він створює аварійну ситуацію. Приїжджає евакуатор і забирає його. Ви спочатку зателефонуйте і спитайте чи не був евакуйований автомобіль, а не заявляйте одразу про крадіжку!» - звернувся Міхалець до мешканців та гостей міста.

Він також зазначив, що поліція робить зауваження і пішоходам, які перебігають дорогу у невстановленому місці, або на червоне світло. До них згодом застосовуватимуть штраф у розмірі 51 гривні. Однак коли це станеться, не уточнив.

«Конфлікти є, не без них! Я дякую, що громадяни реагують досить стримано і адекватно. Поки що ми попереджаємо, але попередження рано чи пізно закінчуються. Тоді виписуємо постанови», - зазначив Дмитро Міхалець.

Були вже і резонансні затримання у центрі міста за участю нових патрульних поліцейських. Так, їх помітили у затриманні двох підозрюваних у пограбуванні магазинів разом із працівниками поліції та Нацгвардії. При затриманих була зброя. Видовище зібрало близько сотні глядачів.

Ще один випадок трапився ввечері 6 лютого, коли двоє молодиків розбили вітрину одного з магазинів у центрі міста. На місце інциденту одразу приїхали представники нової патрульної поліції. Проте, під час затримання, правопорушники чинили сильний фізичний опір. На допомогу поліцейським прийшли бійці Нацгвардії. Очевидно, що хлопці були "під кайфом", оскільки поводилися неадекватно: цілий час кричали і билися головою в стіну.

Але особливе захоплення у мешканців міста викликала ситуація, коли патрульні зробили зауваження іноземцю, який порушив правила дорожнього руху, бо  заговорили вони до правопорушника цілком незлою англійською.

«Наш працівник підійшов до нього та почав робити зауваження. Студент-іноземець відповів йому на англійській мові, що він не розуміє про що йде мова. Після цього інспектор патрульної поліції ще раз представився йому на англійській мові і зробив йому зауваження, - розповів заступник начальника Управління патрульної поліції Івано-Франківська Олег Йосипів. - Люди, які проходили поруч зупинилися і аплодували. Я розумію, що таких ситуацій раніше практично не було, а якщо й були – то поодинокі. Студент вибачився, у нього перевірили документи. Оскільки з ними все було в порядку, його відпустили і він поїхав далі. Люди стояли далі зачаровані, просили фото. Мені це було неймовірно приємно».

Те, що патрульні поліцейські можуть закривати очі на випадки порушення закону, а то й самі порушувати його, керівництво нової поліції виключає. Кажуть, що поліцейських-порушників одразу звільнятимуть і вони нестимуть покарання у повній мірі. За словами Міхальця, мешканців міста настільки підготували до появи нових патрулів, що вони навіть не намагалися пропонувати відкуп ще жодного разу.

Мешканці Івано-Франківська переважно підтримують нову патрульну поліцію. Хоч і трапляються випадки агресії та неадекватної поведінки, патрульні справно виконують свої обов’язки.

 випадок трапився зі скандальною білявкою, якам«прославилась» своєю поведінкою та лайливою лексикою на всю Україну. Після інциденту вона погрожує патрульним поліцейським судом.

«Франківці відносяться до поліцейських позитивно. Відчувається підтримка. Я про це просив, коли ми тільки починали. Я просив через ЗМІ підтримки і розуміння. Є окремі випадки, коли важко спілкуватися з людьми, які не розуміють, які не хочуть розуміти цього, у них своя точка зору і ми не можемо нав’язати нашу. Але загалом класно! Мені подабається спілкування з франківцями і їх відношення до життя», - підсумував начальник Управління патрульної поліції Івано-Франківська.