Франківське подружжя щасливо повернулося додому зі зруйнованої землетрусом столиці Непалу


Франківці Андрій і Ольга Майгутяки, які наприкінці квітня перебували в столиці Непалу Катманду, щасливо повернулися додому. Їм довелося стати свідками страшного землетрусу, який забрав понад сім тисяч життів.

Підземні поштовхи силою у 8 балів сталися в Катманду 25 квітня. У наступні дні відблося ще кілька потужних поштовхів. За останніми даними ООН, кількість загиблих наближається до семи тисяч осіб. Понад 14 тисяч поранені. Два мільйони людей залишилися без домівок. Свідками лиха довелося стати й франківським фотографам і мандрівникам - подружжю Андрія і Ольги Майгутякам. Своїми враженнями мандрівники поділилися з "Галицьким кореспондентом".

"Йшли вулицею, здійнявся неймовірний шум, і асфальт почав "танцювати" під ногами. Поверхня відбрувала колоподібними рухами. Люди почали кричати, багато перехожих падали, падали мотоциклісти. Поштовхи були такої сили, що втриматися на ногах", - розповідає Андрій. 

За його словами, найбільшу небезпеку становили будинки місцевих мешканців: вони просто розсипалися на очах. Непал - бідна країна. Житло не відповідає жодним стандартам сейсмобезпеки. Готелі для туристів значно надійніші. 

Попри те, що місцеве населення дуже постраждало, є тисячі загиблих, особливої паніки не було. У Катманду вистачало їжі і води. Ресторани і магазини працювали. дуже здивувала, каже Андрій, паніка в самій Україні з приводу землетрусу. Жоден український турист у Непалі не постраждав. Подружжя Майутяків повернулося додому звичайним рейсовим літаком 4 дні тому.