Франківські активісти ділились з білоруськими колегами досвідом успішних ініціатив


На Прикарпаття приїхали активісти з Білорусі, аби перейняти досвід успішних громадських ініціатив та децентралізації.

Дев'ять білоруських активістів протягом трьох днів зустрічатимуться з громадськими діячами  і місцевою владою, щоб обговорити питання постмайданівського розвитку суспільства, розвитку громадянського суспільства, самоврядування і волонтерської роботи. Також у склад делегації входять троє активістів з Польщі, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Як зауважили білоруські активісти, вони приїхали навчитися, як розвивати громадянське суспільство.

"У нас газети по-різному пишуть, що відбувається в Україні, тому я приїхав на власні очі подивитися. І тут я зрозумів: у вас стало менше емоцій, а побільшало практичних кейсів", - ділиться один з білоруських активістів Павло.

Окрім знайомства з ініціаторами успішних громадських інціатив, білоруси зустрілися з представниками влади та волонтерами. Зокрема своїм досвідом поділилась депутат облради, психолог, керівник Центру психологічної служби учасникам АТО Наталя Чаплинська

"Люди на майдані і в АТО загинули не марно, адже суспільство міняється. Як міняється?Виросла ціла когорта громадських організацій, не кишенькових, а живих. Громадянське суспільство, яке насичене громадськими організаціями і різними об'єднаннями - це нове, ефективне суспільство, готове до якісних змін", - каже Наталя Чаплинська.

Учасники зустрічі поцікавились в депутата, що стало переломним моментом для нас, щоб розвивати громадянське суспільство.

"Особисто для мене переломним став момент, коли була на навчанні в США. Тоді нам показали клас з 25 дітей, де було 18 громадських організацій. Так вони були наївні, але це ознака того, що кожна дитина знайшла себе у цьому суспільстві. І я зрозуміла, що чим більше буде активних людей, тим демократичнішими ми будемо і тим більше якісних змін досягнемо", - пояснила Чаплинська.

У свою чергу польська гостя, представниця ГО "Східний демократичний європейський центр" Агнешка Комаровська зауважила, що в Україні є все, що потрібно для розвитку громадянського суспільства. 

"У вас є все, проте це довгий процес. Раніше говорили, що зустрічатися і обговорювати проблеми це марна трата часу, мовляв сидіть дома і займайтеся своїми проблемами. Зараз думка змінилась. Проблемою є те, що у нас всіх недостатньо досвіду і немає довіри один до одного. У вас у місті є громадські організації, які по краплині збирають довіру і перетворюють її у великий океан, який може щось змінити. У Польщі ми також постійно вчимося. Приємно спостерігати, що після двох революцій у вас триває боротьба за зміни. І це успіх для вас", - переконана польська гостя.

Окремо Комаровська пояснила, що зараз важливо показати білорусам досвід України.  

"Для них хороший приклад України, що потрібно не говорити, а робити конкретні справи. Тільки так можна переконати суспільство змінюватись", - підсумувала активістка.  

Завтра делегація поїде в Старобогородчанську громаду і переконається, що зміни тривають не тільки у великих містах, а й у місцевих громадах.