Франківські депутати радилися, як вберегти солодовий цех


Сьогодні, 14 вересня в Івано-Франківську відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань гуманітарної політики та свободи слова.

Серед іншого, депутати заслухали звернення, щодо недопущення руйнації пам’ятки архітектури національного значення – солодового цеху, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Координатор «Поступового гурту франківців» розповів членам комісії, що боротьба за пивзавод триває більше десяти років. А вже цього року на території солодового цеху почалися будівельні роботи. Активісти припускають, що під приводом реставрації солодовий цех можуть тихо завалити.

«У мене є відверті застереження, адже згідно проекту на Січових Стрільців також повинна була проводитися реставрація, натомість пам’ятку архітектури розібрали, а на її місці зробили що хотіли», - зауважив депутат обласної ради.

Тож він запропонував щоб обласна рада мала контроль над реставраційними роботами, тож запропонував кандидатуру громадського активіста Василя Романця.

Колишній начальник відділу охорони архітектурної спадщини, архітектор Ігор Панчишин зауважив, що проблема з руйнацією солодового цеху дуже давня, тож говорити про те що зараз пам’ятка руйнується вже запізно.

«Мене як фахівця цікавить врятування пам’ятки. Найперше зараз потрібно щоб Міністерство культури затвердило реставраційне завдання та запрацювала консультативна рада», – вважає Панчишин.

Тож він запропонував зупинити всі роботи які ведуться на території солодового цеху, а також оприлюднити проект консервації та реставрації. За словами архітектора, територія входить в охоронну зону, а отже тут діє особливий режим утримання пам’яток. Це означає, що всі роботи повинні проводитись під наглядом спеціалістів. Проте нові власники споруди цих правил не дотримуються.

Водночас представник власника Павло Бородайко розповів, що у них немає дозволу на будівництво на цій території, адже для цього необхідно пройти чимало процедур і зараз воно не потрібне. В той же час він запевнив, що на території солодового цеху проводяться тільки підготовчі роботи, а саме – підготовка території, складування будівельних матеріалів та техніки.

В той же час Панчишин зауважив, що «роботи проводяться ззаду наперед», адже для робіт на охоронній території повинне бути реставраційне завдання.

Щодо громадського активіста на території солодового, то Бордайко виступив проти, аргументуючи це тим, що територія – приватна власність.

Після годинного обговорення члени комісії вирішили винести питання на засідання сесії обласної ради та звернутися до ОДА, щоб вони вжили всіх заходів, аби зберегти будівлю.