Франківські комунальники поскаржилися в Генпрокуратуру на Мінрегіонбуд


В інтерв’ю “Економічній правді” віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко визнав, що з приводу дій його міністерства “Івано-Франківськводоекотехпром” поскаржився в Генеральну прокуратуру.

Мова йде про те, що Мінрегіон у 2015 році без пояснень зупинив передачу кредитних коштів Світового банку “Водоекотехпрому”, передає Галка з посилання на Економічну правду.

Зубко пояснив, до такого кроку вдалися через різку зміну курсу долара.

“Всі ми пам’ятаємо, що в нас відбувалося з курсом долара на початку 2015 року. Майже перед усіма 14 комунальними підприємствами, включеними в проект розвитку міської інфраструктури, постало питання: де брати гроші на розрахунки за кредитами, отриманими в рамках цього проекту. Вони брали кредити по 8 грн за дол, а віддавати потрібно було по 27. При цьому тарифи вони чіпати не могли через відсутність інвестиційної складової, а за кредитами почала накопичуватися пеня від Мінфіну. Ситуація була катастрофічною…

Кредити надходять у доларах, але Мінфін закладає під них у бюджеті гривню і розподіляє їх між підприємствами теж у гривні. За проектом був залишок 9,5 млн дол.

Якщо спочатку в бюджеті під цей залишок закладалося 95 млн грн, то на початку 2015 року потреба зросла до 180 млн грн. На той момент у держбюджеті-2015 просто не були передбачені кошти для того, щоб направити їх на підприємства, які потребували закінчення проекту.

Необхідно було внести зміни в закон про держбюджет 2015 року, щоб збільшити фінансування цієї програми на 90-100 млн грн. Це вдалося зробити лише у вересні 2015 року. Скажу відверто: це позаштатна і дуже важка ситуація..Не платять не в зв’язку з тим, що хтось не хоче, а тому, що ці гроші не були передбачені законом про держбюджет 2015 року”, – пояснив віце-прем’єр.

Натомість Геннадій Зубко двічі наголосив, що Івано-Франківські комунальники мають значні проблеми з податковим боргом, тому і не змогли продовжити співпрацю зі Світовим банком в майбутньому.

Як відомо, Світовий банк мав виділити ВЕТП 10 мільйонів доларів на реконструкцію очисних споруд в селі Ямниця, які вже запустили.

Скільки грошей надійшло – наразі не відомо.