Франківські матусі розпочали флешмоб на підтримку щеплень


В Україні набирає обертів епідемія кору. Кількість, людей які захворіли на цю хворобу, збільшилася в 70 разів порівняно з минулим роком.

За даними МОЗ, за 10 місяців 2017-го в Івано-Франківській області захворіли 877 людей. За словами медиків від початку року в області вже захворіли 100 людей. Через збільшення кількості хворих на кір у франківських школах продовжили на тиждень канікули.

Дитсадків вимушені канікули не торкнулися, проте батьків схвилювало розпорядження Департаменту освіти Про продовження канікул в якому був пункт "Заборонити відвідувати заклади освіти не вакцинованих дітей".

Втім, директор Департаменту освіти у коментарі ЗМІ запевнив, що довідок про щеплення у дитсадках не вимагають, а опубліковене розпорядження тільки чернетка, яку не мали викладати. Також освітянин сказав, що з батьками будуть проводити бесіди, щодо необхідності вакцинування.

Водночас франківські матусі в соцмережі розпочали новий флешмоб на підтримку вакцинування. Зокрема франківчанка Іванна Кошель для збільшення довіри до вакцинації започаткувала флешмоб #япротикору #явакцинованавідкору.

Умови флешмобу прості: 

1. Коротко розповісти про вакцинацію власну чи дітей та яке було самопочуття.
2. При можливості фото картки з календарем вакцинації.
3. Поставити тег #япротикору #явакцинованавідкору

Варто зауважити, що франківські мамусі активно долучаються до флешмобу і розповідають чому вирішили вакцинувати дітей чи себе.

"В мене двоє дітей, 7р і 2 роки 8 міс. Діти вакциновані на 100% згідно календаря щеплень. Жодних сумнівів щодо потреби вакцинації не виникало. Навпаки, дату вакцинації ретельно пильнували, щоб вчасно провакцинуватись. Крім обов'язкових вакцин, обоє дітей вакциновані від пневмокока, вітряної віспи. Вакцини деякі отримали в державній поліклініці, деякі приватно, ніяк на стан здоров'я жодна не вплинула", - написала франківчанка Наталія Митник. ​

"Мої діти вакциновані проти кору (старший син двічі, дочка одноразово, оскільки їй 5) 
Вакцина була Пріорікс, непередбачуваних реакцій не було. Чоловік вакцинований в грудні минулого року (оскільки його вакцинальний статус не відомий). Власний досвід зустрічі з кором в 26р. не такий втішний: важкий стан з пневмонією, вираженою інтоксикацією, тривалим кератитом (ураження рогівки), які я лікувала більше місяця. Я не була вакцинована проти кору згідно запису в картці...", -
поділилась Vira Semyanchuk.

"Я виросла в колі медиків. Тому ніколи не ставила питання вакцинації під сумнів. 
І я моя дитина - вакциновані за графіком. Лише одного разу вакцини не було, то ми без роздумів пішли в аптеку і купили її. Жодних ускладнень дитина не мала", -
написала Surovs'ka Olya.