Франківські науковці пропонують перейменувати одну з центральних вулиць


Івано-Франківський осередок Наукового Товариства імені Шевченка на Березневій сесії НТШ 24 березня 2018 р. схвалив запропонувати івано-франківському міському голові у рамках святкування 100-річчя ЗУНР перейменувати теперішню вулицю Грюнвальдську на вулицю «Століття Західно-Української Народної Республіки».

Про це у соцмережі повідомив член осередку, історик і краєзнавець Іван Монолатій.

За словами науковця, своїй пропозиції члени осередку виходили з кількох міркувань.

Зокрема, сучасна вулиця Грюнвальдська до 1910 р. була новою і безіменною, тому що сполучала центр міста з залізничним вокзалом. З нагоди 500-ліття битви під Грюнвальдом 15 липня 1410 р. польсько-єврейське міське врядування назвало її саме так. Так було здійснено спробу «маркування» українського Станиславова польським топонімом, який не мав нічого спільного з історичною правдою, адже під Грюнвальдом не було окремого «руського» ополчення, а перемога у цій битві стала польським історичним каноном і міфом. У той час найбільшими противниками цьому назовництву стали місцеві німці, адже лише у часи Другої світової війни цю вулицю вони перейменували на Губернаторську.

Окрім того у період ЗУНР, зокрема упродовж січня – травня 1919 року наше місто було тимчасовою столицею цієї української держави. «Столичний» статус міста був найтривалішим у порівнянні зі Львовом і Тернополем, адже тут з кінця 1918 р. і до 25 травня 1919 р. розмістився уряд ЗУНР (Державний секретаріат) і парламент (Українська Національна Рада), було ухвалено низку законів і прийнято ряд важливих документів державного будівництва ЗУНР, зокрема про злуку ЗУНР і УНР в єдину українську державу. 

Епіцентром українського державотворення у період ЗУНР була теперішня вул. Грюнвальдська, що у часи української влади у нашому місті була перейменована на вул. Сковороди. Саме тут, у будинку т. зв. «Другої дирекції залізниць» (збуд. 1912–1914 рр.) у період січня – травня 1919р. розміщувався уряд ЗУНР, бували українські державні діячі Української Центральної Ради і Української Народної Республіки. Про це свідчить й пам’ятний знак, встановлений з нагоди 85-річчя проголошення ЗУНР поряд з будинком. Тож логічним є перейменування цієї вулиці саме з нагоди 100-річного ювілею ЗУНР, що засвідчуватиме послідовність міської влади у реалізації історичної політики пам’яті.

"Члени івано-франківського осередку НТШ вважають, що цей крок буде важливим не лише на шляху прощання з міфами окупаційних режимів у Івано-Франківську, їхніми маркерами пам’яті, що ними вони завжди маніпулювали, а й свідченням відновлення історичної справедливості і пам’яті про славних будівничих української державності у нашому місті", - написав Монолатій.