Франківські пекарі розкривають секрети святкової випічки


Як народжується великодня паска? Місцеві пекарі поділилися секретами випікання паски. Кажуть, це -тривалий і кропіткий процес. Для початку потрібно визначатися з рецептом і правильно підібрати інгредієнти. На міськогму Хлібокомбінаті виготовляють великодні паски декількох видів.

Тісто вимішують за допомогою спеціального технологічного обладнання. Далі готовій масі потрібно «відпочити». Близько півгодини, пише ТРК ВЕЖА.

Далі відбувається формування кульок для майбутніх пасок. І знову пора для «відпочинку» . Тісто розкладають у форми та ставлять у тепле місце.

До декору пасок пекарі готуються заздалегідь. Обирають орнамент і вирізають різноманітні міні-форми для прикрашання. Потім їх засушують до повної готовності. На Галичині популярні заготовки з тіста у вигляді жайворонків, колосків , чотирилистих квіток та різних геометричних фігур. Тож місцеві пекарі дотримуються цих традицій.

Випікається паска близько півгодини. Вага готової хлібини – від 50-ти грамів до півкілограма.

Далі відбувається справжня передвеликодня магія. Паски розфарбовують солодкими кремами та марципановими листами. Завдяки вправності і майстерності кондитерів на великодніх виробах буквально розквітають вербові гілочки, різнобарвні квіти і з’являються яскраві святкові символи.

За легендою традицію освячувати паску започаткували ще апостоли. Після смерті Ісуса Христа вони залишали за столом окраєць хліба. На знак незримої присутності Спасителя. Паска символізує Воскресіння Христового.