Франківські тепловики розповіли про здобутки цього року та плани на рік


У “Івано-Франківськтеплокомуненерго” підвели підсумки 2017-ого та поділились планами на новий рік.

Стратегічним напрямком розвитку нашого підприємства, як і торік, залишається енергоощадність, а це, в свою чергу передбачає модернізацію теплогенеруючого обладнання підприємства на основі впровадження передового високоекономічного досвіду і технологій європейських країн в цій галузі. Другим напрямком є впровадження високоефективного теплогенеруючого європейського обладнання, що використовує альтернативні види палива. Це залишалися наріжними каменями нашої діяльності впродовж 2017 року, інформує прес-служба ТКЕ

Підприємство продовжує плідну співпрацю із Європейським Банком Реконструкції і Розвитку (ЄБРР), Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (NEFCО) та залучає грандові кошти Шведської Агенції Міжнародного Розвитку (SIDA) на модернізацію і переобладнання котелень нашого міста.

Початок 2017 року ознаменувався завершенням модернізації котельні, що на вулиці Медична, 17, яка тривала впродовж 2016 року. Ця котельня забезпечує теплом та гарячою водою такі соціально-важливі об’єкти нашого міста, як Обласний державний онкологічний диспансер та Обласну психоневрологічну лікарню № 3.

Тут було встановлено два сталеві водогрійні жаротрубні котли потужністю 820 КВт кожен італійської фірми «RIELLO». Також за планом модернізації котельні було змонтовано сучасний твердопаливний водогрійний котел виробництва котлозаводу «KRIGER», який працює на деревинній трісці. Потужність котла - 800 КВт. За якістю процесу спалювання деревинної сировини слідкує система очистки димових газів з приладами вимірів СО, NOx, O2, та вмісту пилу у димових газах із системою їх очистки. На урочистому відкритті котельні, яке відбулося навесні цього року, був присутній посол Королівства Швеції в Україні Мартін Хагстрьом.

Починаючи із перших днів січня, активно розпочалися підготовчі земляні будівельно-фундаментні роботи по модернізації котельні, що на вулиці Тролейбусна, 40а. Вже у першій декаді березня литовська фірма «ENERSTENA», яка стала переможцем тендерних торгів і виконавцем робіт, розпочала монтаж високотонажного обладнання топки, водогрійного котла, інших технологічних агрегатів майбутньої котельні на деревині потужністю 4 МВт. Впродовж практично цілого 2017 року тривали роботи з монтажу, наладки і відпрацювання всіх параметрів новітньої котельні на деревинній трісці. Це грандіозний проект, який дасть можливість забезпечувати теплом та гарячою водою протягом цілого року мешканців району «Пасічна» та житлових багатоповерхових будинків в районі Обласної клінічної лікарні без використання високовартісного природного газу.

18 грудня відбулася урочиста презентація цієї котельні, на яку завітали до Прикарпаття високоповажні гості, а саме: Генрік Вітфельдт, радник, керівник відділу підтримки реформ Посольства Королівства Швеції в Україні; Гвидас Керушаускас, уповноважений міністр Посольства Литовської Республіки в Україні; Ігор Князєв, провідний радник Європейського Банку Реконструкції та Розвитку; Деніс Прусаков, координатор національної програми Посольства Королівства Швеції; Дайнюс Чапскас, директор фірми «ENERSTENA», Литовська Республіка; Арсентій Блащук - Президент Міжгалузевої Асоціації з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго».

Загальний економічний ефект після впровадження цього Проекту складе 4 046 тис. грн. в перший рік повноцінної роботи. Заміщення використання природного газу становитиме 2,66 тис. м3 в рік.

Не зважаючи, що така потужна котельня працюватиме на деревині, викиди котлом суттєво зменшені і становлять СО2 -71,41 мг/м Nox - 215,79 мг/м та тверді частинки 31,73 мг/м, при нормативних викидах СО2 -250 мг/м, Nox - 500 мг/м тверді частинки - 150 мг/м.

У 2017 році уперше в історії Прикарпаття наше місто приймало представників загальноукраїнської Міжгалузевої Асоціації теплогенеруючих підприємств «Укртеплокомуненерго». До нас завітали керівники підприємств теплоенергетики практично з цілої України, а також керівники провідних науково-виробничих підприємств України та зарубіжжя, які зацікавлені у просуванні передових європейських технологій і новітнього енергоефективного обладнання в галузі виробництва і транспортування теплової енергії нашої держави. Темою обговорення учасників зібрання стало: «Досвід впровадження енергозберігаючих технологій на теплопостачальних підприємствах міст України» і, зокрема, на нашому підприємстві. То є висока оцінка нашої плідної роботи в цій галуз

Літній період, як завжди, позначився напруженою роботою з підготовки цілого теплового господарства підприємства до нового опалювального сезону 2017/2018. Через продовження дії Постанови Кабміну № 217, коли кошти абонентів автоматично розщеплюються і 80-90% з них іде на рахунок НАК «Нафтогазу України», підприємство було змушено перейти на чотириденний робочий тиждень. Проте працівники підприємства, усвідомлюючи відповідальність за підготовку до опалювального сезону, виконували необхідні роботи чітко і якісно. Цього року подача тепла абонентам розпочалася завчасно, вже із 11 жовтня, та всі необхідні роботи було проведено без суттєвих ускладнень.

Заміна зношених теплових магістралей є больовою точкою багатьох підприємств теплоенергетики України. У цьому році було здійснено роботи по Проекту ЄБРР № 39004 «Реконструкція та модернізація системи центрального теплопостачання міста Івано-Франківська», який передбачав здійснення заміни зношеної теплової магістральної мережі діаметром 325 мм на нові попередньо-ізольовані труби на вулиці Стуса, неподалік ЗОШ №10 та в районі вулиці Хоткевича. Тендер на виконання робіт виграла київська фірма ТОВ «Прогрес-92». Виконання цього Проекту дало можливість підключити 33 багатоповерхових житлових будинки на вулицях Надвірнянська та Хоткевича до котельні, що на вулиці Симоненка, 3а. На сьогодні 70% усього комплексу робіт виконано. Нині підрядник встановлює насосні станції в приміщеннях старих ЦТП, що на вулиці Хоткевича та Надвірнянська. До кінця червня 2018 р. заплановано завершити роботи в повному обсязі і здати об’єкт модернізації в експлуатацію.

Заміна старої тепломагістралі на нові попередньо-ізольовані труби дає змогу протягом багатьох наступних років надійно забезпечувати теплом споживачів великого житлового масиву «Позитрон» та вулиць Хоткевича і Надвірнянська.

На підприємстві постійно триває робота по впровадженню нових Проектів з модернізації теплового господарства на наступний 2018 рік у співпраці з ЄБРР та SIDA. Відділ стратегічного розвитку і впровадження кредитно-інвестиційних проектівпроводить тендерну роботу по впровадженню Проекту № 39004 в частині «Модернізація котельні по вул. Довга, 68 а з установкою нового газового котла загальною потужністю 9 МВт», а також в частині «Поставка та встановлення 170 індивідуальних теплових пунктів (ІТП), включаючи проектування, підключення, пуско-монтажні та налагоджувальні роботи, введення в експлуатацію та навчання персоналу».

На 2018 рік планується також здійснити модернізацію котельні, що на вулиці Дорошенка, 28 а із встановленням котла на біопаливі потужністю 3 МВт та заміни 14,5 км теплових магістральних мереж на попередньо-ізольовані труби.

Це лише частина вагомих робіт, які планується виконати на підприємстві задля модернізації існуючого теплогенеруючого обладнання, максимально ефективного за європейськими стандартами, використання високовартісного природного газу і застосування альтернативних джерел енергії для виробництва теплової енергії та гарячої води. Усе це має сприяти зниженню тарифного навантаження на абонентів нашого підприємства.