Франківські тротуари від снігу й надалі прибиратимуть вручну


Більшість тротуарів у Івано-Франківську доводиться прибирати вручну, бо їхня ширина не дозволяє залучати для цього механізовану техніку.

Про це повідомив начальник дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління Володимир Юсипів. За його словами, підприємство належно підготувалося до роботи в осінньо-зимовий період і до ліквідації наслідків снігопадів та ожеледиці, однак більшість робіт з прибирання міста доводиться виконувати ручним способом, пише ЗК

Як повідомив керівник ДРЕУ, на прибирання пішохідних частин щоденно виходять 120 двірників управління та п’яти субпідрядних організацій. Середній вік працівників з ручного прибирання становить 65 років і більшість з них – мешканці приміських сіл. На зарплату у дві тисячі гривень молодь йти не хоче. А механізоване прибирання пішохідних зон міста виконують лише п’ять одиниць спецтехніки і то не всюди вони можуть заїхати.

«Більшість тротуарів, в зв’язку з їхньою шириною, деревами та іншими перешкодами, не дозволяють залучати до їхнього прибирання техніку»,–  резюмував В.Юсипів.

Водночас він поінформував, що для ліквідації наслідків снігопадів та ожеледиці підготовлено 23 одиниці спецтехніки, а з 21 листопада організоване цілодобове чергування бригад. Підприємство заготовило три тисячі тонн протиожеледної суміші, є залишок 220  тонн солі та очікується прибуття ще трьохсот тонн шлаку, який змішають з відсівом, і під час ожеледиці посипатимуть цією сумішшю вулиці центральної частини міста. 

«Досі ми не використовували шлак, але вивчали досвід Вінниці та Тернополя і застосуємо його у нас. Побачимо, який це дасть ефект і будемо переходити на ту суміш, яка даватиме кращий результат», – зазначив В.Юсипів.

Керівник ДРЕУ також запевнив, що за відсутності надзвичайних ситуацій, викликаних затяжними інтенсивними снігопадами, підприємство готове до прибирання снігу та усунення ожеледиці на дорогах.

«Якщо не буде надто інтенсивних снігопадів і викликаних ними надзвичайних ситуацій, ми будемо справлятися зі своєю роботою, як і всі попередні роки, – каже В.Юсипів. –  А зауваження були, є і будуть. Але за останні десять років не було жодного разу, коли б у місті зупинявся рух транспорту».

Найперше, за його словами, шляховики посипатимуть протиожеледною сумішшю підйоми і спуски, мости і шляхопроводи, перехрестя та зупинки громадського транспорту. На основних перехрестях вулиць уже розставили 83 ящики з такою сумішшю і ще 20 ящиків на підйомах і спусках поставлять у найближчі дні.

Дещо інша ситуація з прибиранням прибудинкових територій та міжбудинкових проїздів, до якої привернув увагу керуючий справами міськвиконкому Андрій Лис. Каже, прибудинкові території прибираються, а якщо іти далі – до сусіднього будинку, на тротуар чи до автобусної зупинки, то люди змушені торувати собі стежки в снігу.
Як повідомила в.о. директора комунального підприємства «Єдиний розрахунковий центр» Руслана Василюк, до прибирання прибудинкових територій залучені шість підрядних організацій та 158 двірників. Підприємство забезпечило їх відповідним інвентарем і заготовило 36 тонн піскосуміші. Є дві малогабаритні снігоочисні машини. Однак якшо прибудинкові території чітко визначені і їх прибирають, то міжбудинкові проїзди, за її словами,  фактично «нічийні».

«Звичайно, ми наголошуємо підрядникам і просимо прибирати від снігу не тільки виходи з будинків і прибудинкові території, але з проїздами  дійсно є проблема, яку треба вирішувати», – визнала Р.Василюк. Тому перший заступник міського голови Зіновій Фітель доручив комунальникам визначити такі проблемні території і включити їх до схем прибирання, яке будуть оплачувати не мешканці будинків, а міський бюджет. «Думаю, то не великі гроші. Але люди зможуть нормально ходити. Щоб не було так, що з хати вийшов, а далі – сніг по коліна», – сказав перший віце-мер.