Франківські "вартові" у вільний час допомагають рятувати заблукалих туристів у горах


Туриста, який п’ять днів блукав у горах, шукали не лише рятівники ДСНС, а й десяток волонтерів. У тому числі і працівники «Муніципальної варти», Гірської Оперативно-Рятувальної Служби та інших.

Чоловік два дні ночував під відкритим небом і три дні у колибі. Увесь цей час був майже без їжі, та блукав туманом. Про це йдеться на сторінці Муніципальна Варта Івано Франківськ.

"Із «вартових», які мають досвід зимового гірського туризму ми створили добровільну пошукову групу. Адже щораз більше людей ходять у гори. Це звичайно добре, але відповідно більше людей у горах блукають. Тому вирішили співпрацювати із гірськими рятувальниками ДСНС. Адже гірський масив величезний, і чим більше досвідчених людей, тим швидше його оглянеш. За нами закріпили певний район і 11 березня ми туди вирушили...", - розповідає керівник «Варти» Богдан Кухарук. 

На щастя, пошуки цією групою тривали недовго. Адже невдовзі чоловіка знайшли інші рятувальники у колибі, голодним та замерзлим. Але живим і не покаліченим.

"Буває, що пошуки тривають значно довше, але люди усе одно знаходяться живими. Скажімо людина може травмуватися і не мати змоги пересуватися. Але воля до життя заставляє придумувати як вижити. У таких випадках наша група буде корисною – адже час тоді йде на години. Крім того, наші люди навчені кваліфіковано надавати першу медичну допомогу. А це теж є важливий момент", - розповідає Богдан Кухарук.

Крім «Варти» існують і інші добровільні пошукові групи із досвідчених туристів. Скажімо одна з них створена з інструкторів кемпінгу «Білий слон», що у селі Дземброня. Цей напрямок розвивається і якщо знову станеться лихо у горах значно більше людей прийдуть на допомогу.