Франківський Карітас допомагає молоді розпочати бізнес


Розпочати власну справу без початкового капіталу, як виявляється, можливо. Карітас Івано-Франківськ організував навчальні тренінги для молодих людей, які мають бажання спробувати себе у підприємництві.

Навчання – безкоштовне, однак розраховане для соціально-уразливих груп населення. Тренінги проводять запрошені фахівці – Тетяна Кулик та Сергій Васильченко, радники малого бізнесу Громадського центру "Ділові ініціативи". Навчання відбувається онлайн.

Надії Годованець – 31 рік. Живе у смт. Перегінське Рожнятівського району Івано-Франківської області. Вона – людина з інвалідністю. Пересувається на візку. Дівчина планує заробляти надаючи послуги копіювання, сканування та друку. Каже, це потрібна річ саме у її селищі.

"У Перегінську – 12 тисяч населення і лише в одному місце є можливість зробити копії, відсканувати чи роздрукувати,– розповідає Надія, – ще я планує робити 50 % знижки на послуги для людей з інвалідністю. І готова навіть сама розвозити людям матеріали, якщо у них не буде змоги".

Дівчина веде активний спосіб життя. Займається громадською діяльність, водить авто та допомагає матері у магазині. Там і планує розмітити свій міні-офіс. Для роботи їй потрібен принтер.

Віталій Саїк – лікар-інтерн. Йому – 23. Хлопець – напівсирота, ріс без батька. Його бізнес-ідея – ферма мікрозелені для здорового харчування. Віталій спробував робити це в домашніх умовах.

"Пророщені паростки зелені є дуже корисними для здоров'я людини, до речі, паросток має смак кінцевого продукту – розповідає Віталій, – зараз в багатьох ресторанах їх використовують у приготуванні їжі".

Для роботи хлопцеві потрібні стелажі, штучне освітлення та встановити вентиляцію приміщення.

Учасники тренінгів кажуть, що їм дуже допомогло навчання, адже якщо раніше це була просто ідея, то зараз вони вже розуміють, як досягнути своєї мети.

Шість занять вже позаду. До навчання приступили 22 людей. До останнього тренінгу дійшли 16.

Наразі учасники мають завдання – написати бізнес-план. Ця робота буде супроводжуватися консультаціями фахівців. У разі успішного захисту бізнес-плану учасники отримають можливість придбати професійне обладнання, інструменти або інші активи для здійснення самозайнятості в обраній сфері.

Максимальна вартість гранту – 15 тисяч гривень.

"Ми допомагаємо розпочати власну справу тим молодим людям, які опинилися у складних життєвих обставинах або не мають можливості заробляти з певних вагомих причин, – говорить виконавчий директор франківського Карітасу Наталя Козакевич, – Карітас Івано-Франківськ вже не перший рік організовує тренінги з самозайнятості і багато людей зараз успішно займаються власним бізнесом".

Тренінги з самозайнятості відбуваються в рамках проекту "Консультаційний центр для дітей та сімей", що реалізовує Карітас Івано-Франківськ за фінансування благодійної організації Welthaus Graz (єпархія Грац, Австрія).

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!