Франківську ОДА закликають долучитися до кампанії профілактики травматизму на залізниці


Регіональна філія «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» скерувала листи-звернення до голів Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, Рівненської та Волинської областей з проханням долучитися до організації у навчальних закладах комплексу уроків-лекцій з профілактики невиробничого травматизму (травмування дітей та підлітків на об’єктах залізничної інфраструктури.

У листах залізничники, зокрема, зазначили, що порушення правил поведінки на залізниці, поширення використання гаджетів та новомодні підліткові захоплення призводять до того, що протягом 2011-2015 років на залізниці було травмовано 517 осіб, із них 292 особи – загинули. У 2015 році на магістралі травмувалися 111 осіб, з яких 62 – загинули. Особливе занепокоєння викликає суттєве зростання випадків травмування дітей. За період 2011-2015 року травми отримали 39 дітей віком до 16 років, 15 випадків травмувань призвели до смерті.  У 2015 році було травмовано 8 дітей, з них 5 – смертельно.

Серед причин травмування дітей найчастішими фахівці служби охорони праці Львівської магістралі називають ходіння по коліях та перехід колії у неналежних місцях; перетин залізничних переїздів на заборонний сигнал світлової та звукової сигналізації; ходіння по коліях у навушниках чи з іншими засобами, які знижують рівень уважності; спроби сфотографуватися на рухомому складі, на опорах мостів, в інших небезпечних місцях та ін.

Відтак, залізничники просять керівників областей надати відповідні доручення профільним управлінням та організувати (за потреби – з залученням фахівців залізниці) проведення уроків для учнів та бесід на батьківських зборах, а також розглянути можливість в подальшому внести до навчальних планів освітніх закладів вивчення Правил безпеки громадян на залізничному транспорті України.

Нагадаємо, Львівська залізниця проводить комплексну роботу з профілактики невиробничого травматизму та перманентно втілює заходи, які спрямовані на убезпечення пасажирів та усіх, хто перебуває на залізничних об’єктах. Серед іншого, лише протягом останнього місяця залізничники провели 1383 лекції для більш як 96 тисяч школярів та студентів, відвідали учнів майже 1000 навчальних закладів у регіоні.