Франківський адміністративний суд вирішує чи знімати партії з виборів через недотримання гендерної квоти


Сьогодні, 5 жовтня, Івано-Франківський окружний адміністративний суд продовжив розгляд позову обласного осередку “Об’єднання “Самопоміч” проти Івано-Франківської обласної виборчої комісії.

Як пише ГК, "Самопоміч" подала до суду з вимогою скасувати рішення ЦВК про можливість недотримуватися гендерної квоти на місцевих виборах.

Вчора, 5 жовтня колегія суддів долучила за клопотанням сторони відповідача представників третіх осіб. А саме,  представників Івано-Франківських обласних організацій: ГО “Народний контроль”, БПП “Солідарність”, ВО “Свобода”, “Народний рух України”,  “Наш край”, “Громадянська позиція”,  “Радикальна Партія Олега Ляшка” та “Українська народна партія”.

Додамо, якщо суд доведе незаконність реєстрації вищевказаних політичних партій, їм загрожує зняття з виборчих перегонів до Івано-Франківської обласної ради, які відбудуться 25 жовтня. Тож і не дивно, що сьогодні до суду з’явилися усі представники третіх осіб. Та вже на початку представники  “Народного руху України” внесли клопотання із проханням не включати їх як третіх осіб, оскільки при їх реєстрації не було порушено ст. 4 ЗУ “Про місцеві вибори”. У результатів представник позивача подав клопотання, що відмовляється в частині своїх позовних вимог щодо івано-ранківської організації партії “Народний рух України” .

“У нас 33% жінок у списку, прошу виключити нас зі списку представників третьої сторони”, — зазначив "рухівець".

Після 40-хвилинної наради суддя Петро Черепій виніс ухвалу — “суд приймає відмову по справі у частині позовних вимог”.

Так, після перерви клопотання щодо заперечення на позовні вимоги з відповідними документами надійшло від представника партії “Громадянська позиція”. Позивач в особі представника Тараса Жарського не заперечив проти долучення їх до матеріалів справи.

Представник від ВО “Свобода” Андрій Кузь виступив із клопотанням долучити до матеріалів справи документи, які матимуть вплив на перебіг процесу. Зокрема копії з’їзду партії у яких заявлена кількість жінок перевищує 30%: з 84 кандидатів - 26 жінки. Суд задовольнив клопотання.

За наданими суду даними, у списку партії “Народний контроль” 62 особи, з них - 44 чоловіки, 18 - жінки, у “Радикальної партії Олега Ляшка” — 33 кандидати до облради, з них - 28 чоловіків та 5 жінок, БПП “Солідарність” — 85 кандидатів, з них 73 чоловіків та 12 жінок, ВО “Свобода” — 85 кандидатів, 60 чоловіків та 25 жінок, “Громадянська позиція” — 76 осіб, 61 чоловіків та 15 жінок, УНП — 45 кандидатів, 35 чоловіків і 10 жінок, “Наш край” — 80 кандидатів, 59 чоловіків і 21 жінка. Тож позивач просить визнати постанову 6 та 7 незаконними та у цій частині її скасувати. В свою чергу відповідач та представники третіх осіб позов заперечили.

Позивач наголосив, що комісія повинна була дослідити виборчі списки. Основні порушення полягають у тому, що встановивши кількість представників тієї чи іншої статі ОВК не відмовила в реєстрації політичних сил, які допустили порушення в списках і не дотрималися 30% квоти.

Так, відповідач ОВК Ольга Нечай зазначила, що “списки дослідили цілком і повністю”. ОВК керувалася роз’ясненнями ЦВК щодо цієї норми закону від 23 вересня, тому не відмовили в реєстрації.

Судді розглянули всі наявні докази у справі, вислухали представників сторін, третіх осіб і вийшли в нарадчу кімнату для прийняття рішення.