Франківський депутат двічі не повідомив про суттєві зміни в його майновому стані


Депутат Івано-Франківської міської ради у 2017 році спочатку придбав приміщення за 5 мільйонів гривень, а потім перепродав його за 24,3 мільйони гривень. Все б нічого, та обранець не вніс в декларацію повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, згідно законодавства.

Депутат Івано-Франківської міської ради від “Об’єднання “Самопоміч” Петро Гречанюк вказав у декларації за 2017 рік значний дохід від продажу нерухомості. Обранець задекларував понад 24,3 мільйони гривень від ТОВ “Ріел Істейт” – корпорації, що володіє мережею супермаркетів “АТБ”. Ці кошти він отримав як “дохід від відчуження нерухомого майна”.

У декларації за 2017 рік Петро Гречанюк вказав, що здійснив видаток на придбання нежитлового приміщення площею 1658,54 квадратних метри в Івано-Франківську, за адресою вул. Івасюка, 7. Депутат має право на 65% вартості цього приміщення. Витратив на нього понад 5,1 мільйони гривень. Попри те, що датою набуття приміщення стало 24 лютого 2017 року, а сума, витрачена на придбання, в рази перевищила 50 неоподаткованих мінімумів – депутат не подав інформацію про суттєві зміни в майновому стані, згідно інструкції НАЗК.

Також, згідно інформації про видатки депутата – це ж приміщення він і продав супермаркету “АТБ”, уже за 24,3 мільйони гривень. І за цією ж адресою відкрили в Івано-Франківську перший супермаркет мережі 1 листопада 2017 року. Це свідчить про те, що і отриманий прибуток депутат не вніс як суттєві зміни у майновому стані.

Згідно Інструкції НАЗК щодо подання е-декларацій, та 52-ї статті Закону України “Про запобігання корупції” – декларант, що здійснив видаток, або отримав прибуток більший, ніж 50 прожиткових мінімумів, зобов’язаний у десятиденний термін подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані до НАЗК. Ці зміни публікуються на сайті НАЗК. Проте, Гречанюк цього не зробив.

Загалом дохід депутата і його родини у 2017 році склав майже 26 мільйонів гривень, що дозволило йому очолити топ найбільших доходів серед депутатів Івано-Франківської міської ради. Найближчий його конкурент за доходами – Володимир Яблонь з БПП, який у 2017 році заробив трохи більше 6-ти мільйонів. А за підсумками роботи Івано-Франківської міської ради в 2017 році Гречанюк потрапив до топ-прогульників, пропустивши за рак 36,3% сесійних засідань та 40% засідань постійної депутатської комісії з питань ЖКГ.

У порівнянні із 2016-м роком дохід родини колосально зріс – два роки тому родина депутата заробила всього трохи більше 320 тисяч гривень. Також минулого року депутат “відзначився” купівлею квартир та земельних ділянок за занижними цінами та заявами про те, що буцімто не знав, що балотувався до Івано-Франківської міської ради від Партії Регіонів.

Петро Гречанюк – голова товариства “МЖК Експрес-24”. Фірма займається будівництвом. У декларації 2016 року депутат вказав, що він та дружина придбали 5 квартир, середня вартість квадратного метра склала 2 850 гривень. У той час, як компанія, якою керує Гречанюк продає квартири по 10 000 за квадратний метр. Тоді депутат пояснив, що придбані квартири насправді є мансардними і призначені для проживання будівельників.

Окрім того, в 2016 році Гречанюк придбав дві земельні ділянки загальною площею 14 соток за 123 тисячі гривень у селі Поляниця поряд з ТК Буковель. У той час, як аналогічні ділянки коштували від 60 тисяч доларів США. Таку дешеву ціну Гречанюк пояснив розташуванням землі – мовляв земля знаходиться поряд з кладовищем.

Загалом, згідно аналізу декларацій останніх років, доходи родини Гречанюка значно зросли – у 2014 році депутат заробив всього 41 тисячу гривень, у 2015 – 52 тисячі, у 2016 році родина сумарно заробила 321 тисячу, а у 2017 депутат очолив рейтинг найбільших прибутків серед депутатів Івано-Франківської міськради з доходом у майже 26 мільйонів гривень, продавши приміщення у 5 разів дорожче, ніж купив у тому ж році.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

В соціальній мережі Facebook