Франківський поліцейський за $1500 обіцяв повернути порушнику авто – обійшовся штрафом


Івано-Франківський міський суд оголосив вирок у справі оперуповноваженого відділу управління кримінальної поліції.

Він спільно із слідчим облуправління Нацполіції вимагав та отримав 1500 доларів у місцевого мешканця, в якого вилучили авто через підозру у підробленні документів. Правоохоронці обіцяли за хабар якнайшвидше повернути машину та вплинути на позицію прокурора у суді, пише Репортер.

Затриманий – уродженець села Милятичі Пустомитівського району Львівської області, а нині житель Івано-Франківська. За матеріалами справи, 7 листопада 2015 старшого лейтенанта поліції призначили на посаду оперуповноваженого відділу управління кримінальної поліції.

13 жовтня 2016 року, близько 03:00, патрульні зупинили автомобіль на вулиці Військових Ветеранів в Івано-Франківську. Під час перевірки документів запідозрили підроблення свідоцтва про реєстрацію авто. Тому викликали слідчо-оперативну групу.

Близько 4:00 на місце події прибув слідчий, справу проти якого зараз розглядають у суді, окремим провадженням. Той вилучив документи, автівку помістили на територію Івано-Франківського відділу поліції.

При цьому правоохоронець, «належним чином не оформив вилучення автомобіля, вказавши у протоколі огляду, що з місця події вилучили лише свідоцтво», – йдеться у вироку на сайті Єдиного реєстру судових рішень.

Тієї ж ночі слідчий звернувся до оперуповноваженого, який зголосився допомогти у «вирішенні» цієї справи – вони пообіцяли порушнику повернути машину та підроблені документи, а також вплинути на прокурора, який здійснював процесуальне керівництво у цій справі. За такі послуги вимагали 1500 доларів.

Чоловік сказав, що згоден дати хабар, однак сам звернувся до СБУ та прокуратури. Вже 19 жовтня відбулася перша зустріч і франківець передав правоохоронцям частину грошей – 10 400 грн та 300 доларів. Того ж дня порушнику віддали арештований автомобіль.

Після цього слідчий зберігав гроші за місцем роботи у міському відділі поліції на вулиці Бельведерській, 32.

Ще 800 доларів хабара слідчий та оперуповноважений отримали 20 жовтня. Їх затримали на вулиці Сахарова у машині, під час обшуку вилучили гроші. Решту неправомірної вигоди працівники СБУ знайшли у кабінеті підозрюваного.

Обвинувачений пішов на угоду про визнання винуватості – з прокурором Володимиром Мельником.

Вирок оголосив суддя Олег Лазарів – оперуповноваженого визнали винним у зловживанні впливом, вчиненому за попередньою змовою. Та покарали штрафом – 25 500 грн. Додамо, що поліцейський отримав мінімальне покарання, адже цей злочин карається також позбавленням волі на термін від двох до п’яти років.

Крім того, з нього стягнуть 3345 грн за проведення експертиз. Засудженому повернуть 200 грн, мобільний телефон Samsung та флеш-карту, які були речовими доказами. Ще 6120 грн, вилучених під час затримання, повернуть СБУ.