Франківський режисер не отримав Шевченківської премії, бо нещодавно став народним артистом


Сьогодні, 9 березня, у Музеї імені Тараса Шевченка Президент України вручив престижну мистецьку нагороду – Національну премію імені Шевченка.

Премія присуджується з 1961 року і є найвищою в Україні відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва, пише ГК.

Починаючи з 2017 року, премія буде присуджуватися у п’яти номінаціях: літературі, публіцистиці, журналістиці; музичному мистецтві; театральному мистецтві; кіномистецтві; візуальному мистецтві. Раніше номінацій було дев’ять. Комітет з Шевченківської премії визначає переможців і вносить їх на затвердження президенту.

У номінації “Театральне мистецтво” цього року переможця так і не визначили. Єдиний кандидат, якому могли вручити нагороду, не міг її отримати через процедурні обмеження. Це театральний режисер з Івано-Франківська. Нещодавно він отримав звання “Народний артист України”, згідно з правил, не можна одразу нагородити його Шевченківською премією, інформує 5 канал.

Вочевидь мова йде про директора Івано-Франківського облмуздрамтеатру Ростислава Держипільського. Адже серед режисерів Франківщини саме він у 2015 році отримав звання народного артиста. А відтак протягом двох років не може отримувати такі вагомі нагороди