Франківський суд звільнив від покарання помічника машиніста, через якого поїзд в’їхав у будинок


Днями Івано-Франківський міський суд виніс вирок у справі помічника машиніста поїзда Рахів – Івано-Франківськ, через злочинну необережність якого некерований поїзд протаранив літню кухню.

Нещасний випадок стався 17 лютого 2014 року. Того дня дизель-поїзд №6404 сполученням Рахів – Івано-Франківськ прибув на станцію Івано-Франківськ. Після висадки пасажирів та проходження контрольного поста поїзд перемістили на територію оборотного депо Івано-Франківськ для екіпірування та технічного огляду, пише Курс.

Після екіпірування та ТО-2 моторвагонів помічник машиніста у кабіні управління без відома машиніста самовільно запустив двигун та вийшов перевірити роботу двигуна. В результаті запуску через наявність стороннього живлення на електропневматичний вентиль першої швидкості дизель-поїзд поїхав.

Некерований поїзд проїхав 270 м, злетів з рейок і, продовжуючи рух, врізався у літню кухню на приватному обійсті. Лише за кілька хвилин до аварії з літньої кухні вийшов господар.

Завдану шкоду власникам будинку експерти оцінили у 97 685 гривень.

На суді помічник машиніста свою вину визнав, але не погодився з сумою завданих збитків. Просив суд застосувати до нього амністію, оскільки має на утриманні двох літніх батьків, а інших працездатних дітей у них немає.

Потерпіла власниця літньої кухні розповіла, що того дня разом з чоловіком та двома доньками були у будинку поблизу кухні. У той час з літньої кухні до будинку вийшов її дядько, і коли він піднімався по сходах, у подвір'я заїхав поїзд. Завданні збитки їй повністю відшкодувала ДТГО "Львівська залізниця".

Суд визнав помічника машиніста винним та призначив 1 рік виправних робіт з відрахуванням в дохід держави 20% від заробітку. Проте на  підставі ст. 1 Закону України "Про амністію у 2014 році" від 08.04.2014 року чоловіка звільнили від призначеного покарання.