Франківський водоекотехпром працюватиме за новими стандартами


Нещодавно Івано-Франківське комунальне підприємство «Водоекотехпром» взяло участь у проекті «Бенчмаркінг», який здійснюється у 2016 році в рамках Дунайської водної програми, що працює спільно зі Світовим банком, Міжнародною асоціацією компаній з водопостачання в площі басейну р. Дунай, урядом Австрії, за співпраці із Українською асоціацією підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія», та виграло грант на суму 40 тисяч євро.

Їх витратять на отримання та підтвердження стандарту якості ISO 9001. Таким чином планують покращити роботу підприємства та підвищити його якість, пише Галицький кореспондент.

Як розповідає директор КП «Івано-Франківськводоектотехпром» Микола Саєвич, грант передбачає співфінансування у розмірі 25% від суми, тобто водоканал отримує 30 тисяч євро і додає сам ще 10 тисяч. Однак участь підприємства буде не грошова: в рахунок цієї суми впишуть зарплати працівників, послуги, які надаватимуться, тощо. За словами Саєвича, водоканал хоче сертифікувати підприємство під міжнародні стандарти.

«Наша мета – не тільки отримати сертифікат, а й підтвердити його. Що він буде давати? Підприємство перейде на нові стандарти роботи», – наголошує Микола Саєвич і додає, що таким чином покращиться робота водоканалу. Так, перед кожним підрозділом та підприємством загалом будуть поставлені певні вимоги, яких вони мають дотримуватись. Для цього працівників навчать працювати за новими стандартами.

Сертифікат управління якістю сприятиме залученню інвесторів, переконані у водоканалі, адже вони матимуть змогу відкрити для себе це підприємство і пересвідчитися в його надійності.

За словами керівника групи програм та інвестицій Оксани Довган, зараз водоканал збирає показники – індикатори якості роботи підприємства, а їх є до 300, і подає інформацію координатору проекту, який її опрацює. Наступним етапом буде побудова плану впровадження проекту на освоєння коштів гранту.

«Попередньо йде підготовка для того, щоб нас могли проаудитувати консультанти, надати висновок, чи ми готові до отримання сертифікату якості 9001, і наступним етапом стане саме сертифікування, яке займе десь до півроку», – розповідає вона.

Сертифікувати «Водоекотехпром» буде компанія, яка виграє відкритий конкурс. Вона надасть підприємству рекомендації, план розвитку та визначить, що саме у його роботі треба покращити. Однак сертифікат якості потрібно буде не просто отримати, а ще й підтвердити. Відтак після його отримання у буде проводитись аудит за дотриманням підприємством усіх вимог.

 «Ми хочемо покращити рівень обслуговування споживачів і запозичити досвід єдиного вікна, коли споживач без жодних перешкод приходить, надає документи і отримує послугу, яка його цікавить. Для цього ми будемо проводити потужну інформаційну кампанію, анкетувати споживачів, будуть задіяні підрозділі абонентської служби підприємства, в тому числі підрозділи технічного відділу. Таким чином, ми націлені на отримання результату для того, щоб мешканці міста відчули, що наше підприємство справді є прогресивним, сучасним, готовим до змін і працює на споживача», – резюмує Оксана Довган.