Гаррі Поттер і ми: топ-7 секретів чарівного світу


Чого ми не знали про чарівний світ Гаррі Поттера, які таємниці він приховує і як пов’язаний з Україною.

Українське видання останньої частини “Гаррі Поттер і Дари Смерті” з’явилося першим в світі, відразу ж після виходу оригіналу. Всі частини саги, а також інші книги про чарівний світ, виходили у видавництві Івана Малковича “А-БА-БА-ГА-ЛА- МА-ГА “. Яскраві обкладинки до книг серії, які намалював київський художник Владислав Єрко, вважаються кращими в світі.

Незважаючи на те, що українські фанати знають Того-Кого-Не-Можна-Називати як Лорда Волдеморта, нещодавно з’ясувалося, що буква “Т” в його імені не вимовляється. Таке припущення зробив один з шанувальників саги в Twitter. У відповідь на його повідомлення Роулінг підтвердила цю здогадку і зазначила, що вона єдина людина, яка вимовляє ім’я Темного Лорда без останньої літери.

r-e6eenbkhe-4

Згодом французькі фанати також відзначили, що правильно вимовляють ім’я Того-Кого-Не-Можна-Називати, оскільки воно має французьке походження – “vol de mort” по-французьки означає “політ смерті”.

<img alt="Лицарський автобус в кадрі з фільму " Гаррі="" Поттер="" і="" в'язень="" Азкабану""="" data-cke-saved-src="http://vsviti.com.ua/wp-content/uploads/2016/10/tumblr_m00e7am4Vc1qjt9mco2_500.gif" src="http://vsviti.com.ua/wp-content/uploads/2016/10/tumblr_m00e7am4Vc1qjt9mco2_500.gif">

Лицарський автобус в кадрі з фільму “Гаррі Поттер і в’язень Азкабану”

Багато з фанатів пам’ятає водія і кондуктора “Лицарського автобуса” для чарівників, що потрапили в біду, Стенлі Шанпайк і Ерні Пренґа. Однак мало хто знає, що імена для них Роулінг вибрала не випадково – саме так звали двох її дідусів. Взагалі, письменниця досить часто використовувала імена знайомих їй людей. Наприклад, одна з хогвартських учениць Наталі Макдональд, що з’являється в частині “Гаррі Поттер і Кубок Вогню”, була названа на честь 9-річної прихильниці, яка одного разу попросила в листі до Роулінг написати їй чим врешті закінчиться сага про хлопчика, що вижив, оскільки через лейкемію, вона може не дожити до виходу книг. Однак дівчинка так і не дочекалася листа від письменниці – батьки отримали його на наступний день після смерті Наталі. Роулінг “відсортувала” Наталі Макдональд в Гріффіндор – факультет для сміливих серцем.

Письменниця використовувала й інші містифікації. Так, вона неодноразово жартувала про те, що смертежери (поплічники Темного Лорда), отримали імена її колишніх однокласників. Схожий прийом використовували і творці фільму “Гаррі Поттер і Кубок Вогню” – уважні фанати помітили, що на кладовищі, де в фіналі відбувається битва між Темним Лордом і Гаррі, на надгробках позаду них викарбувані імена знімальної групи.

Школа магії Ільверморні в Північній Америці

Школа магії Ільверморні в Північній Америці

Досить довго вважалося, що існує тільки три школи магії, які згадуються в книгах – Хогвартс в Великобританії, Шармбатона у Франції і Дурмстренгу в Болгарії. Однак до виходу нової книги “Гаррі Поттер і Прокляте Дитя”, Роулінг почала публікувати нову цікаву інформацію про школи магії на сайті Pottermore. Таким чином шанувальники дізналися про існування 11 різних шкіл магії, серед яких Колдовстворець в Росії, Махоутокоро в Японії, Уагаду в Уганді, Кастелобрушу в Бразилії і Ільвермоні в США. Можливо, десь в глибинах карпатських хребтів є і українська школа чарівництва і чаклунства?

Український залізобрюх в кадрі з фільму

Український залізобрюх в кадрі з фільму “Гаррі Поттер і Дари Смерті”

Хоча невідомо чи мають українські відьми і чаклуни власний навчальний заклад, однак фанати знають, що дракони в Україні таки водяться. Гаррі, Рон і Герміона знаходять одного такого в підземеллях Ґрінґотсу в сьомий частини саги. Українські залізобрюхі – найбільші в світі дракони. Вони можуть важити до шести тонн. У магічному світі вони перебувають під пильним наглядом після випадку 1799 року, коли один з залізобрюхів вкрав вітрильник в Чорному морі.

Нома Думезвені і Емма Уотсон. Фото з Instagram Емми Уотсон.

Нома Думезвені і Емма Уотсон. Фото з Instagram Емми Уотсон.

Дорослу Герміону Грейнджер у виставі за новою частини “Гаррі Поттер і Прокляте Дитя” зіграла 45-річна актриса Нома Думезвені. Після затвердження її на роль, це викликало бурхливу реакцію фанатів саги, оскільки Нома – темношкіра актриса, а Герміона відома в світі не в останню чергу завдяки Еммі Уотсон, яка виконувала цю роль у всіх попередніх частинах. Однак Роулінг зазначила, що канонічна Герміона має кучеряве волосся, великі зуби і має гострий розум, однак ні натяку на колір її шкіри в книгах не було. Згодом також з’явилися спільне фото Номі Думезвені і Емми Уотсон, де остання зазначила, що їй подобається такий вибір авторів сценарію і режисера вистави актриси на роль Герміони.

Метью Льюїс (Невілл) і Еванна Лінч (Луна) на зйомках фільму

Метью Льюїс (Невілл) і Еванна Лінч (Луна) на зйомках фільму “Гаррі Поттер і Дари Смерті”

Долі “Золотого Тріо”, а також Джіні Візлі частково описані в останній частині про Гаррі Поттера. Однак фанати пам’ятають, яку важливу роль в існуванні магічного світу зіграли Невіл Лонґботом і Луна Лавґуд. Також глядачам напевно запам’яталося феєричне визнання Невілла в любові до Луни під час битви за Хогвартс. Однак долі цих персонажів, як відомо, розійшлися. У сьомій частині згадується, що Невілл став викладачем гербології в Гоґвартсі. В одному з інтерв’ю Роулінг розповіла, що він одружився з Ханною Ебот з Пуффендуя, яка в дорослому житті стала новою власницею знаменитого чарівного бару “Дірявий казан”. Луна Лавґуд також вибрала саме пуффендуйця собі за чоловіка – вона вийшла заміж за Рольфа Саламандера, у пари народилося двоє близнюків на ім’я Лісандер і Лоркан. Разом зі своїм чоловіком Луна подорожує по світу і вивчає нових магічних тварин та істот.

Джерело: weloveua