Газ для населення можуть продавати по 5,5 грн - експерт


Знизити ціни до 5-5,5 грн за куб. м, збільшити видобуток українського газу можна лише через запровадження конкурентного ринку.

Про це Gazeta.ua розповіла експерт Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлева.

"Уряд планує через три роки збільшити видобуток українського газу на 7 мільярдів кубометрів. Державна компанія "Укргазвидобування" добуває 75% українського газу і мала б наростити видобуток з 13 до 20 мільярдів "кубів". Але в нинішній системі це практично неможливо, " - стверджує експерт.

Для цього треба провести повномасштабні геологорозвідувальні роботи й закупити дуже багато бурового обладнання на астрономічні суми.

"Для 7 мільярдів кубометрів додатково потрібно пробурити або капітально відремонтувати близько 230 свердловин. Одна установка пробурює 3 свердловини за рік. Тобто, потрібно 80 бурових. Обладнання держкомпанії старе. Купувати нове - немає сенсу, бо одна бурова коштує близько 10 мільйонів доларів, це 250 мільйонів гривень. На весь проект - 800 мільйонів доларів - це понад 20 мільярдів гривень. Це надвеликі кошти. Їх у нас немає. І немає сенсу витрачати. Всі світові видобувні компанії не займаються бурінням, геологорозвідкою. На ці роботи вони наймають спеціалізовані фірми", - розповіла Марія Яковлева.

Вихід з ситуації експерт бачить у вільному ринку газу.

"Ринок потрібно зробити конкурентним. Щоб одна компанія не могла займати більше 10 відсотків ринку. Потім вони можуть рости до 35 відсотків. 
На буріння не треба було б залучати кошти з кишені українців. Газ би продавався на біржі. Його ціна для населення могла становити 5-5,5 гривень за кубометр замість сьогоднішніх 7,20", - сказала Марія Яковлева.

Нагадаємо, у 2015 році Україна спожила 34 млрд куб. м газу. Власний видобуток - близько 20 млрд куб м., державна компанія "Укргазвидобування" - 13, і приватні компанії - 7млрд куб м. Близько 14 млрд куб м. імпортували.
У 2016-му очікується споживання близько 32 млрд куб. м.