Газова атака, або Скинемось на трубу


Українцям подарували чергове тарифне «покращення» – за квітень доведеться окремо сплачувати абонплату за транспортування газу до помешкань

Закінчився опалювальний сезон, а отже, і витрати на оплату комунальних послуг мали би стати меншими. Аж ніяк! Хочете зекономити – отримайте абонентську плату за транспортування блакитного палива. За офіційною версією НКРЕКП, внаслідок прийняття такого рішення споживачі природного газу відчують переваги. Ми вирішили пошукати обіцяні переваги. І поки що їх ніде не видно. Ані відчутного зменшення ціни природного газу, ані обіцяної можливості обирати постачальника ми не відчуємо. Зате будемо знати, за що і скільки треба платити, пише Західний кур'єр.

Такий «подарунок» пересічні українці сприйняли неоднозначно. НКРЕКП зразу ж поспішила продемонструвати розрахунок плати за обслуговування мереж. Цього разу державна верхівка відмовчується, нібито пропонуючи переглянути скандальне рішення, а тим часом НКРЕКП робить своє. Механізм витягування коштів із гаманців споживачів газу запущений.

Ми звернулися за роз’ясненнями до сектора НКРЕКП в Івано-Франківській області. Але коментувати будь-які дії свого столичного керівництва на місці не готові. Кажуть, про все самі дізнаються із новин і чекають офіційного опублікування рішення НКРЕКП.
Тим часом на сайті того ж НКРЕКП появилася інструкція із розрахунками та тарифом за транспортування газу для кожного постачальника. Доволі дивна таблиця, бо скажімо, тариф для ПАТ «Івано-Франківськгаз» майже вдвічі більший від аналогічного тарифу для «Київгаз». А тому якщо українцям розповідають байки про покращення, то дарма. За приклад беруть чи не найнижчий в Україні київський тариф і вираховують смішну суму трохи більше 50 гривень. Але ж насправді не так все просто.

Тепер усіх споживачів природного газу змушують стати економістами і фінансистами, а ще спеціалістами із газових приладів. Чи звертали ви коли-небудь увагу на написи на вашому газовому лічильнику? А дарма. Тепер доведеться вивчати максимальну потужність цього апарата. Адже саме від його показника і залежатиме щомісячна абонплата. І навіть якщо керівник НКРЕКП із екранів телевізорів розповідає про можливість заміни лічильника на менш потужний, це ще не означає, що така можливість є. Скажімо, в Івано-Франківську сотні споживачів природного газу написали заяви на встановлення лічильників і стоять у черзі. А приладів немає.

Тих «щасливчиків», у кого вдома є лічильник газу, найбільше обурює те, що свого часу їм довелося заплатити чимало грошей як за встановлення лічильників, так і за самі вимірювальні апарати. Крім того, у вартість входили і розцінки на трубу. Але обурення українців нікого не турбує. Постанова є і її слід виконувати.

Розмір щомісячного платежу споживача залежить від типорозміру його лічильника, а саме від максимальної пропускної спроможності. Цей розмір має бути зазначений на корпусі лічильника. І це чи не основна проблема усіх споживачів газу. Пропускна здатність лічильника у переважній більшості українців становить 6, а це означає, що до такого кроку тихо-мирно готувалися заздалегідь, встановлюючи саме такої потужності агрегати. Тепер виникає запитання, а чому не враховували показник мінімальної пропускної здатності.

Нам довелося самотужки вираховувати вартість абонплати для мешканців Прикарпаття. У таблиці на послуги розподілу газу для ПАТ «Івано-Франківськгаз» встановлено 0.02433 грн. за 1 метр кубічний за 1 годину.

Для розрахунків беремо маленьку сім’ю, котра не надто розкошує і використовує мінімум газу для власних потреб. Скільки ж доведеться додатково викладати із сімейного гаманця за транспортування газу в їхню оселю?

Згідно з наведеною формулою і тими показниками, котрі красуються на лічильнику, цифра вийшла вражаюча – 131 гривня 66 копійок. За цілий рік оплати такого додаткового тарифу набіжить 1580 гривень. Якщо розділити цю суму на обіцяну вартість одного кубометра газу по 6 гривень, то вийде, що за ті ж гроші можна було б використати ще 263 кубометри блакитного палива. А це для маленької сім’ї чималий показник, якщо врахувати, що за весь березень вони використали всього 71 кубометр газу.

Тепер, для прикладу, проведемо підрахунки за квітень. Якщо сім’я спалить за місяць 50 кубів газу, то за старими тарифами вона б заплатила 344 гривні. При нових тарифах за цей самий об’єм спожитого газу доведеться викласти, очевидно, 300 гривень за сам газ і ще 131 гривню абонплати. Хто ж виграє і для кого вигода у такій ситуації, питання, здається, риторичне. Але це вже буде видно із платіжок, котрі надійдуть до споживачів у травні.

Коли верстався номер

На таке рішення НКРЕКП, очевидно, слід очікувати і відповідної реакції місцевих органів влади. У вівторок міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків повідомив, що скличе позачергову сесію міськради, котра прийматиме рішення про недопущення запровадження абонплати за транспортування природного газу для населення.
Водночас Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, обіцяє призупинити дію свого рішення про введення абонплати за газ. Про це стало відомо у вівторок зранку.
«Рішення Регулятора щодо запровадження тарифів на транспортування та розподіл природного газу буде призупинено з метою забезпечення непідвищення загального рахунку для населення», – кажуть у НКРЕКП.
Розгляд відповідного питання винесений на засідання комісії, що відбудеться 10 квітня. Комісія обіцяє доопрацювати своє рішення, провести додаткові консультації з Кабінетом Міністрів щодо збільшення субсидій на послуги з транспортування та розподілу газу.