«Газовики» перевіряють систему газоспоживання в оселях франківців


Декілька кілограмів чорного пилу… Ось, що знайшли «газовики» у димовому каналі сумнозвісної квартири на вулиці Січових Стрільців, 16Б.

Наприкінці грудня внаслідок отруєння чадним газом там загинули семеро людей. З них – четверо діток. Це – так званий конденсат, пояснюють фахівці. Він має здатність руйнувати внутрішню поверхню димоходу, пише ВЕЖА.

Факторами, які можуть призвести до витоку чадного газу, окрім засміченості димоходу, може бути також несправність автоматики самого котла. Тому фахівці радять бодай раз у півроку обстежувати димовивідні канали у будинку.

Від початку року фахівці «Івано-Франківськгазу» обстежили оселі майже 90 тисяч абонентів. Перевіряли герметичність системи газопостачання, наявність тяги у димовивідних каналах. А також – визначали самовільно встановлене газове обладнання. Відтак, відключили від газопостачання близько п’яти сотень приладів.

За належну експлуатацію димовивідних каналів у багатоквартирних житлових будинках відповідає ОСББ або управляюча компанія, відзначають фахівці. У приватних – відповідальними є власники чи орендарі. Однак, нині в Івано-Франківську майже півтори сотні житлових будинків не мають визначеного балансоутримувача. Відповідно обслуговування димових і вентиляційних каналів там не проводиться.