«Газпром» завдав ще одного газового удару по Україні


«Газпром» продовжить здійснювати транзит через Україну навіть після введення «Північного потоку–2», але істотно скоротить його обсяг.

Як сказав в інтерв’ю Reuters голова правління «Газпрому» Олексій Міллер, постачання скоротяться приблизно в шість разів, – повідомляє zik.

«Ми готові до переговорів, проте ми можемо говорити про набагато менші обсяги, можливо, близько 15 млрд кубометрів на рік для країн, які межують з Україною», – сказав він.

Газотранспортна система України здатна пропустити до 120 млрд кубометрів на рік, але в останні роки транзит з Росії скоротився до 50-80 млрд кубометрів. За підсумками минулого року транзит становив близько 80 млрд кубометрів.

Як повідомлялося раніше, в ЄС погодилися фінансувати «Північний потік-2», газопровід, що йде з Росії в Німеччину через Балтійське море в обхід України. Він прямо зв’яже російську ресурсну базу і європейських споживачів. Будівництво газопроводу почнеться в 2018 році і завершиться наприкінці 2019 року.

Раніше у США назвали проект будівництва Північного потоку-2 прямою загрозою енергетичній безпеці України та країн Євросоюзу. Водночас Євросоюз вирішив припинити перешкоджання будівництву російського трубопроводу Північний потік-2 через відсутність правових підстав. Тепер же Єврокомісія змушена просити згоду у країн-членів на переговори з Росією і спільне визначення правового поля реалізації проекту.

У свою чергу «Нафтогаз» вимагає від Єврокомісії вердикту, яким Росію зобов’яжуть здійснювати постачання газу європейським споживачам через українську ГТС.