Генплан знищеного міста


Генеральні плани міст мають коригуватися кожних 5 років. Івано-Франківськ прожив зі старим генпланом майже 15 років, але краще пізно, ніж ніколи. 19 січня департамент архітектури представив скоригований генплан, над яким півтора року працювало ДП "Містопроект".

 Це коригування генплану, схоже, буде наймасштабнішим в історії Івано-Франківська, адже за цих 15 років місто втратило чимало цінних історичних будинків і обросло численними новобудовами, велика частина з яких - незаконні. Усіх їх тепер легалізували, внісши до генплану як наявні. За два тижні цей неоднозначний документ має пройти громадське обговорення. 

Востаннє генплан коригували у 2001 році. Рішення міської ради про коригування найважливішого міського документа міська рада прийняла ще у 2009 році, а за розробку генплану ДП "Містопроект" взялося лише півтора року тому. "Генплан скоригували надто пізно. Коли все місто практично безповоротно зруйноване, ще й узаконили все будівництво до 2012-го року. Як мертвому припарка. В нас всі норми треба міняти під корінь і законодавство", - резюмує громадський активіст Андрій Назаренко. 

"Дивує, що рішення про коригування генплану ухвалили ще в 2009 році минулою каденцією міської ради, а затверджувати оновлений варіант будуть в кінці цього скликання. При цьому за цю каденцію у нас було достатньо скандальних забудов у місті, - акцентує громадський діяч Тарас Случик, експерт Інституту політичної освіти. - Часто місцеві ради та виконавчі органи зволікають з оновленням містобудівної документації через корупційні мотиви. Таким механізмом місцева влада може через недостатню увагу з боку громади легалізувати незаконні будови, знищує зелені зони та сприяє руйнуванню історичної частини міста". 

Головний архітектор міста Володимир Гайдар визнає: "Внесення змін треба було планувати у перші роки, коли почалися активні будівельні процеси у місті стосовно житлової забудови. В 2005-му, як мінімум, треба було вже збирати інформацію і робити перші кроки до коригування. Але наразі маємо таку ситуацію, коли маємо багато територій, які розвиваються досить активно, і ми зобов’язані врахувати ці тенденції до розвитку певних функціональних зон". 

Велику увагу при коригуванні генплану приділили збереженню наявного архітектурного середовища, тому в складі генплану розроблений історико-архітектурний опорний план. Цей документ визначає межі історичного ареалу і комплексної охоронної зони архітектурних пам’яток, тож після його прийняття самовільно зносити будівлі чи змінювати фасади в межах охоронної зони буде неможливо. Цей документ, зокрема, визначає території, будівництво на яких буде заборонене взагалі.

До скоригованого генплану входить кільканадцять документів та схем, серед яких основне креслення генплану, план наявного використання територій, схема наявних планувальних обмежень для нової забудови, охоронні зони відповідно до історико-архітектурного плану, схема зелених насаджень, порівняльний графічний аналіз того, що було заплановано в попередньому генплані, і що є станом на 2014 рік. Відтак кожен може побачити, які території "освоїли" всупереч чинному генплану.

"З тих територій, які були в процесі реалізації генплану міста, а це на схемі 10-15%, третина була забудована у невідповідності з генпланом. Десь на це розроблялися детальні плани територій, десь це відбувалося більш "природним" шляхом. Дуже багато територій, які в попередньому генплані були передбачені під зелені зони, на жаль, вже забудовані багатоквартирними будинками, - підсумував Володимир Гайдар. - Коригування генплану зараз - це суцільний пошук компромісів, пошук виходу з ситуації, що склалася. Хотілося би вже, звичайно, планувати стратегічно, але вже дуже вузький коридор для стратегічного планування". 

З дня оприлюднення генплану і до 23 лютого 2015 року громада має право вносити свої пропозиції до проекту його коригування. Пропозиції треба подавати у письмовому вигляді в департамент архітектури та містобудування, після чого їх розглянуть фахівці ДМА. Громадські активісти вже ознайомились з документом і знайшли кілька невідповідностей. "На місці озер вже давно "Калинова слобода" стоїть, а вони не можуть на картинку реальний стан речей нанести", - обурюється Ярослав Федоров. Інший активіст Денис Квасов звернув увагу, що "в деяких місцях, де запроектовані кільцеві розв’язки, на кутах вулиць вже є будинки". В районі вулиць Сорохтея-Нацгвардії планують збудувати інноваційний простір в межах великого житлового кварталу, а на генплані це не відбито. Така ж ситуація з територією колишнього шкірзаводу, яку збираються забудувати багатоквартирними будинками. На генплані там - територія громадських об’єктів.

Офіційна презентація генплану та його громадське обговорення заплановані на 2 лютого. Усі спірні питання, які виникнуть після обговорення та внесення пропозицій від громади, вирішуватиме спеціальна комісія у складі 25 осіб, більшість яких - члени громадських організацій та громадські активісти. Проект скоригованого генплану має затвердити сесія міської ради. За словами Володимира Гайдара, найшвидше це може статися в червні.

З проектом можна ознайомитись у міськвиконкомі на першому поверсі, в департаменті архітектури та містобудування та на його сайті www.dma.if.ua.

Наталка ГОЛОМІДОВА, Галицький кореспондент