Генпрокуратура оголосила підозри чотирьом учасникам учорашнього мітингу під ВРУ


Президент прийняв перший звіт від керівників силових відомств щодо розслідування подій біля Верховної Ради 31 серпня.

Як повідомляє прес-служба Президента, відповідно до вчорашнього доручення глави держави щодо створення слідчо-оперативної групи з числа найкращих працівників ГПУ, МВС та залученням представників СБУ було проведено відповідні оперативно-слідчі дії, про перші результати яких Президента було поінформовано сьогодні під час його зустрічі із силовиками.

«Моє принципове наполягання – щоб розслідування відбувалося максимально швидко, аби ми не розтягували на місяці й роки визначення тих, хто вбиває і намагається дестабілізувати ситуацію всередині країни, та максимально прозоро», – сказав Президент. «Щоб ні в кого з громадян України не виникло сумнівів у прозорості, справедливості й оперативності цього розслідування», – наголосив Петро Порошенко.

Президент відзначив високий рівень оперативності та забезпечення ліками, кров’ю, перев’язочними матеріалами усіх постраждалих силовиків та повідомив, що сьогодні він спрямує листа до уряду України з проханням прирівняти усіх загиблих у статусі до учасників АТО та забезпечити родини загиблих усіма грошовими виплатами, які передбачено загиблим героям у зоні проведення антитерористичної операції. Глава держави також наполягає на невідкладному виконанні всіх страхових зобов’язань перед постраждалими бійцями Нацгвардії у зв’язку з пораненими на рівні з учасниками АТО.

Міністр внутрішніх справ наголосив на тому, що з боку представників правоохоронних органів під час учорашніх подій «не було жодних провокативних дій». «Ми фактично не маємо жодного постраждалого з боку цивільних осіб. Це принципова відмінність від подій на Майдані», – зазначив Арсен Аваков. Натомість було зауважено, що характер пошкоджень у постраждалих бійців свідчить про застосування великої кількості важких та гострих предметів з боку протестувальників.

За даними силовиків, затримано 18 осіб, зараз ухвалюють рішення щодо міри запобіжного заходу.

Глава держави повідомив про своє рішення нагородити державними нагородами бійців НГУ, МВС, СБУ, ДСОУ та наголосив, що «захист законності й порядку є не менш важливою справою, ніж захищати країну на сході від російської агресії».

За інформацією від генерального прокурора, спільна слідча група, яку вчора оперативно було створено за дорученням Президента, отримала додаткові дані, які дозволяють кваліфікувати вчорашні дії зловмисників під час провокацій біля Верховної Ради як підготовку, організацію та проведення терористичного акту. Він також запевнив, що слідство має завершитися в найкоротші терміни.

«Уже є 4 особи, яким оголошено підозру. Ще багатьом учасникам буде оголошено підозри сьогодні-завтра», – сказав Віктор Шокін.

Він також висловив переконання, що «скоро всі дізнаються і замовників, і організаторів, і виконавців цих злочинів».