Геолог Юрій Зірченко: Вибухи під час видобутку сланцевого газу можуть спричинити землетрус


Враховуючи, що Карпати є молодими горами, які ростуть, потужні вибухи під час видобутку сланцевого газу на Олеській площі можуть призвести до землетрусів у Передкарпатському регіоні.

Про це у інтерв’ю Вголосу повідомив член комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради, професійний геолог Юрій Зірченко.

Юрій Зірченко пояснив, що територія Львівської області розташована в межах Передкарпатського передового прогину – це геологічна структура, яка прилягає до складчастих Карпат. А Карпати – молоді гори, відносяться до Альпійської складчастості.«Тобто вони активні, розвиваються, постійно в динаміці, а геологічні структури земної кори часто перебувають у напрузі. Ніхто не може гарантувати, що потужні вибухи в процесі гідророзривів не спровокують природній землетрус», – сказав геолог.

Він додав, що побічним ефектом від розробки сланцевих родовищ на Львівщині може бути також отруєння водних артерій. Це може статися через геологічні розломи у земній корі. За словами Юрія Зірченка, глибинні розломи можуть проникати на десятки кілометрів. На цих ділянках зруйнована порода, виникають ослаблені зони, тому там активніше відбувається геохімічний обмін різних флюїдів.

«Для своєї діяльності люди використовують водоносні горизонти, які пролягають від перших метрів від поверхні і аж до глибин до 500-600 метрів. Коли відбувається гідророзрив, під час видобутку сланцевого газу, по цих геологічних розломах агресивні хімічні сполуки, які під великим тиском закачують у сланцеві породи, можуть мігрувати ослабленими зонами і потрапляти у водоносні горизонти. Причому, ніхто не зможе сказати, через який час вони проявляться, їх дію можемо відчути як через кілька місяців, так і через десятки років», – пояснив депутат.