Героїзм щоденної праці


Хочеш досягти високих результатів та величних перемог, мусиш навчитися робити те, що тобі не подобається чи важко вдається. Ось, власне цими словами коротко можна пояснити, в чому ж героїзм щоденного буття.

Насправді ці прості для розуміння речі стають для багатьох неможливими для реалізації. Тут все залежить від волі та внутрішньої мотивації. Наші предки поколіннями працювали, зводячи будинки, будуючи дороги та мости, вирощуючи хліб. Однак, робили вони все «для пана», отримуючи символічну плату. Таким чином, не був сформований культ вільної щоденної праці, задля самореалізації, створення гідних умов життя суспільства. Бо творча вільна праця – це велика відповідальність, що є головною ознакою розвиненого цивілізованого суспільства. Критична кількість відповідальних громадян є важливою ознакою демократичного суспільства.

На жаль, захоплюючись умовами життя у європейських країнах, ми не переносимо працелюбство і відповідальність на рідні терени. Бо виявилося, що для багатьох з нас ризикувати, навіть власним життям, легше, ніж щоденно, системно і творчо працювати, потрохи змінюючи себе та світ навколо.

Отож, вчімося працювати відповідально та креативно, щоб допомогти майбутнім поколінням гідно жити у рідній країні. Менше пафосу і високих слів, а більше роботи інтелекту та рук. Навчімося шанувати талановитих, якими б незручними інколи вони не були.

На завершення слова Петра Федуна-Полтави: «Патріотизм мусить проявлятися не тільки в охоті зложити життя в жертві за національні ідеали, але й в охоті щоденною тяжкою працею здобути щораз нові позиції, творити щораз нові вартости. В історії нічого не приходить задармо. Ні¬які вартості ані моральні, ані матеріяльні не спадають з неба, але є результатом послідовної, тяжкої, щоденної роботи. Вони лежать в прямім відношенні до вложених зусиль протягом якогось часу.»

Молімося і натхненно працюймо! Так станемо сильними…

Віталій ПЕРЕВІЗНИК

громадський діяч